Oficialii din Moldova nu mai vizitează Rusia. Motivele invocate de autorităţile de la Chişinău

Embed:

Decizie fără precedent. Oficialilor moldoveni li s-a cerut să evite, în perioada următoare, deplasările în Federația Rusă. Solicitarea vine din partea premierului Pavel Filip și a președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Demersul este motivat de numeroasele cazuri de reținere nemotivată a mai multor demnitari și funcționari moldoveni, care erau pe teritoriul Rusiei, dar și din cauza unor noi acțiuni abuzive îndreptate împotriva oficialilor noştri. 

CITEŞTE ŞI: DECIZIE FĂRĂ PRECEDENT: Oficialii moldoveni și-au oprit orice deplasare în Federaţia Rusă

Într-un comunicat de presă se arată că oficialii moldoveni sunt interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor de reprezentanții serviciilor speciale rusești. Doar în ultimele luni au fost înregistrate 25 de astfel de incidente.

Iar una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni moldoveni, inclusiv deputați.

Solicitările au fost însă respinse. Au fost situații în care astfel de solicitări s-au transmis de 15 ori doar în cazul unei singure persoane. De fiecare dată, acestea au fost respinse.

Chişinăul susține că aceste acțiuni din partea serviciilor speciale ruseşti au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile din dosarul privind spălarea a peste 22 de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul bancar moldovenesc.

Mai exact, după ce au fost reținuți oficiali ai băncii implicate, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată.

Abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federația Rusă pentru a obține informații privind proveniența banilor. Partea rusă nu vrea să coopereze în acest dosar.

Tot astăzi, președintele Parlamentului și premierul l-au convocat pe ambasadorul rus Farit Muhametșin pentru a-i prezenta o notă de protest în legătură cu acțiunile abuzive din partea autorităților ruse la adresa oficialilor moldoveni.

Potrivit şefului legislativului şi premierului, problema semnalată nu ar fi una politică, aceste abuzuri fiind inițiate la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, ai căror reprezentanți conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federația Rusă.

Politicul rus este așadar invitat, cu bună credință, să clarifice situația abuzivă la nivel intern.

Președintele țării, Igor Dodon, a scris pe o rețea de socializare că nu cunoaște nimic despre abuzurile la care se referă Parlamentul și Guvernul.

Șeful statului a menționat că decizia acestora riscă să blocheze relații moldo-ruse.

Igor Dodon a anunțat că va merge la Moscova în perioada 17 - 18 martie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu