Oficiali filipinezi se predau în urma unor acuzaţii de legături cu trafic de droguri

Zeci de oficiali ai Guvernului şi Poliţiei din Filipine s-au predat luni, la o zi după ce preşedintele Rodrigo Duterte a stabilit legături între aceştia şi activităţi de trafic de droguri, informează site-ul agenţiei Reuters citată de Mediafax.

Luni, 27 de primari şi 31 de ofiţeri de poliţie, inclusiv un colonel, s-au predat oficiului de Poliţie din capitala Manila, temându-se de ordinul preşedintelui filipinez, prin care vor fi "vânaţi", în cazul în care nu se vor preda în cursul a 24 de ore de la identificarea şi numirea lor.

Câţiva ofiţeri de poliţie s-au autodenunţat ofiţerilor de poliţie regională pentru a se încadra în termenul-limită impus de Duterte în lupta împotriva infracţionalităţii şi drogurilor.

Dumincă, Duterte a dezvăluit numele a 160 de oficiali care au legături cu reţelele traficanţilor de droguri. Lista acestuia includea doi generali de poliţie pensionaţi, militari, membri paramilitari, judecători şi un fost legislator.

"Vreau să mă schimb", a declarat un om de afaceri identificat drept un traficant de înalt nivel, după întâlnirea cu Ronald dela Rosa, şeful Poliţiei Naţionale de Stat.

"Sunt furios pe ceea ce se întâmplă. Sunt ruşinat. Noi ar trebui să fim cei care îi arestează pe aceşti oameni (traficanţii), dar îi protejăm. Eu te voi ucide dacă nu te vei schimba", a declarat acesta într-un discurs.

Toţi ofiţerii de poliţie având legături cu traficul de droguri au fost dezarmaţi, sunt investigaţi şi riscă procese criminale sau administrative, în cazul unor dovezi solide.

Potrivit oficialilor, peste 400 de persoane au fost ucise de poliţia filipineză în urma operaţiunilor împotriva traficanţilor de droguri.

Postul de radio-emisie ABS-CNN a estimat că numărul celor executaţi ar fi de 800, deşi acesta include execuţiile unor justiţiari anonimi. Acest lucru a fost condamnat de organizaţiile pentru drepturile omului.loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu