Oficiali europeni: Moldova a înregistrat progrese remarcabile în implementarea Acordului de Asociere cu UE

Embed:
Republica Moldova a înregistrat progrese remarcabile în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De această părere este atât șefa diplomației europene, Federica Mogherini, cât și comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn. Cei doi au ținut o conferință de presă comună la Bruxelles alături de premierul de la Chișinău, Pavel Filip. Şeful Cabinetului de miniştri susţine că a primit asigurări de la partenerii europeni că ţara noastră se va bucura în continuare de sprijinul UE.

"Aș vrea să spun că suntem încurajați de angajamentul clar al Uniunii Europene de a continua să ofere sprijin țării noastre în mai multe domenii. Este foarte important ca și după alegerile parlamentare, implementarea Acordului de Asociere să rămână prioritatea numărul unu al Guvernului de la Chișinău", a declarat premierul Filip.

Pavel Filip a vorbit şi despre reformele începute, în special despre cea din sistemul judiciar, pe care a anunțat că o va duce la bun sfârșit. La rândul ei, Federica Mogherini a felicitat guvernarea de la Chişinău pentru aceste progrese și a reconfirmat sprijinul UE pentru soluționarea crizei din stânga Nistrului.

"Ultimele evoluţii pozitive în negocierile cu regiunea transnistreană vor aduce beneficii populaţiei de pe ambele părţi ale râului Nistru. Uniunea Europeană continuă să sprijine soluţionarea paşnică a acestei probleme", a menţionat Federica Mogherini, şefa diplomaţiei Uniunii Europene.

Totodată, Mogherini a încurajat Chișinăul să continue implementarea reformelor și a dat asigurări că Uniunea Europeană va oferi asistența necesară pentru realizarea proiectelor economice și sociale orientate spre îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova.

"Uniunea Europeană va fi alături de Moldova în calitate de partener puternic, care o va susţine mereu în tot ceea ce face", a subliniat şefa diplomaţiei Uniunii Europene.

O notă pozitivă pentru Moldova a fost dată şi de comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn. El a menţionat că UE este gata să trimită prima tranșă din asistența macrofinanciară, însă, doar după ce vor fi îndeplinite încă două condiții. Dacă acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul lunii mai, banii vor fi virați în iulie.

"Cred că Guvernul a lucrat remarcabil. A adoptat reforme care, probabil, nu sunt susţinute de tot poporul, dar care sunt benefice pentru viitorul ţării pe calea europeană", a precizat Johannes Hahn.

Întrebat dacă va veni într-o vizită în ţara noastră, Hahn a spus... "De obicei, efectuez deplasări în ţări în care sunt probleme mari, aşa că e semn bun că nu sunt acum în Moldova. Dacă e să vorbim însă din punct de vedere al relației noastre de prietenie, atunci nu este foarte bine. Anume din această cauză voi încerca să găsesc timp pentru a vizita Moldova".

Astăzi, la Bruxelles, a avut loc cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Moldova - UE. În cadrul evenimentului au fost analizate, în special, reformele din domeniile justiției, combaterea corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri și dezvoltarea societății civile.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu