Oficiali de la Kiev: Noul terminal al aeroportului de la Doneţk este sub controlul forţelor ucrainene

Embed:

Noul terminal al aeroportului de la Doneţk este sub controlul forţelor ucrainene. Anunţul a fost făcut de către autorităţile de la Kiev, după ce în zonă au fost duse lupte grele, iar separatiştii chiar au declarat că au cucerit aeroportul. Totodată, Guvernul ucrainean se teme de izbucnirea unui război de proporţii în estul separatist. 

Separatiștii proruși din estul Ucrainei l-au invitat pe Petro Poroșenko să poarte negocieri chiar pe aeroport. Purtătorul de cuvânt al armatei de la Kiev a precizat că trupele ucrainene nu au primit ordin să părăsească terminalul.

"Acţiunile militarilor profesionişti şi curajoşi, conducerea foarte bună a trupelor, introducerea rezervelor la timpul potrivit, toate acestea au dus la realizarea cu succes a misiunii", a spus preşedintele ucrainean.

Misiunea OSCE din Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia de la aeroportul din Doneţk.

"Aceste atacuri sunt efectuate din zone rezidenţiale sau de la periferia acestora şi, bineînţeles, duc la contraatacuri efectuate de pe poziţiile adverse, ceea ce provoacă, din păcate, victime în rândul civililor şi distrugerea infrastructurii", a declarat adjunctul misiunii OSCE în Ucraina, Alexander Hug.

Secretarul Consiliului pentru Apărare şi Securitate din Ucraina a avertizat că militanţii proruşi au în prezent 542 de tancuri, 990 de maşini blindate, 57 de rachete portabile sol-aer, 698 de unităţi de artilerie, inclusiv 4 cu putere foarte mare.

De asemenea, rândurile separatiştilor sunt formate de 36 de mii de combatanţi, dintre care 8500 sunt militari ruşi. Iar la frontiera cu Ucraina, Rusia are mobilizaţi 52 de mii de militari, 300 de tancuri, 1800 de blindate, 750 de sisteme de artilerie şi 360 de avioane şi elicoptere de luptă. În aceste condiţii, oficialul ucrainean a declarat că sunt posibile două scenarii. Primul este un război de proporţii, iar cel de-al doilea încercarea Kremlinului de a îngheţa conflictul din Donbass.

"Primul scenariu este reluarea luptelor de proporţii de către inamic şi înaintarea cu susţinerea activă a forţelor Federaţiei Ruse, care poate duce la un război continental de proporţii", a menţionat secretarul Consiliului pentru Apărarea şi Securitate din Ucraina, Alexandr Turcinov.

12 civili au fost ucişi marţi în localitatea Volnovaha din estul separatist al ţării. În urma tragediei, Kievul a decis o nouă mobilizare a armatei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu