Oficial ne merge bine. Un top mondial arată că Moldova a făcut un progres uimitor şi a depăşit unele ţări din UE

Embed:

Progres uimitor pentru ţara noastră. Republica Moldova a urcat 19 poziţii în clasamentul mondial privind mediul de afaceri.

"Moldova  a făcut un salt semnificativ: a ajuns pe locul 63, urcând 19 trepte. A depășit chiar și țări-membre ale Uniunii Europene", a declarat prim-ministrul Iurie Leancă cu referire la raportul anual al Băncii Mondiale - "Doing Business".

Premierul a mai precizat că Executivul s-a angajat să îmbunătățească activitatea mediului de afaceri: "Chiar și locul 63 nu este limita posibilităților noastre. Vom continua să comunicăm cu mediul de afaceri, vom identifica problemele din sistem și, totodată, soluțiile".

Banca Mondială a publicat raportul "Doing Business 2015". Astfel, țara noastră ocupă locul 63 din 189 de ţări, cu un punctaj total de 66,60. Cât despre vecinii noștri – România se află pe poziția 48, în timp ce Ucraina ocupă locul 96. 

În clasament, Moldova se află între Rusia şi Cipru. Moldova  stă cel mai bine la capitolul obținerea creditelor, urcând 76 de poziții faţă de anul trecut. Și în ceea ce priveşte impozitarea, Moldova a înregistrat progres. 

O ușoară îmbunătățire a situației se atestă şi în ceea ce priveşte înregistrarea întreprinderilor. La acest capitol, avansul Moldovei este de 16 poziţii.

În acelaşi timp, ţara noastră a coborât cu cinci trepte în domeniul autorizaţiilor pentru construcţii.

În acest clasament, Rusia este în faţa Moldovei cu o poziţie.

Potrivit raportului, cele mai bune condiţii pentru afaceri sunt în  Singapore, Noua Zeelandă, Hong Kong şi Danemarca.

În raportul din 2014, Moldova era clasată pe locul 82. Autorizaţia construcţiilor rămâne domeniul problematic în care Moldova a progresat cel mai puţin.


Pe aceeaşi temă