OFICIAL! Gaura provocată sistemului bancar este de 600 de milioane de dolari. Compania Kroll începe recuperarea banilor

Embed:

Furtul din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a provocat o gaură sistemului bancar în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari. Aceasta este confirmată de compania Kroll, care a prezentat o nouă notă informativă a investigației pe care o realizează. Kroll a anunțat și începerea recuperării banilor.

Investigaţia a identificat cel puţin 75 de companii care au facilitat sau au obţinut beneficii în urma fraudei, toate având legătură cu "Grupul Shor".

Potrivit Kroll, în perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate acestui grup de companii de către cele trei bănci - Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială. Aceste fonduri au fost transferate pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia.

Marea majoritate a acestor conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama.

Prin urmare, suma totală a creditelor frauduloase este de aproximativ 600 milioane de dolari SUA.

Companiile Kroll și Steptoe și Johnson au prezentat Băncii Naționale a Moldovei o strategie pentru a iniția acțiuni în justiție în multiple jurisdicții, în vederea obținerii în continuare a informațiilor și recuperării activelor care au fost dilapidate.

Kroll susține că perioada de recuperare va dura cel puțin un an și jumătate - doi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu