OFICIAL: 3 morţi şi 460 de persoane torturate, în aprilie 2009

Embed:

Sute de tineri au fost arestaţi, bătuţi şi maltrataţi în izolatoarele de detenţie preventivă în urma protestelor din 7 aprilie 2009. Doar 15 persoane, printre care doi poliţişti, au fost condamnate până în prezent.

Potrivit datelor oficiale, peste 460 de oameni au avut de suferit de pe urma torturii după evenimentele din aprilie 2009. Trei tineri au fost găsiţi morţi.

Pentru a demonstra cauza decesului lui Valeriu Boboc de 23 de ani, a fost nevoie de o expertiză internaţională. Rezultatele au arătat că tânărul a murit din cauza unor lovituri. Bănuit în acest caz este poliţistul Ion Perju. Judecata nu s-a pronunţat deocamdată asupra vinovăţiei acestuia.

Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea şi fostului ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, dar şi fostului comisar general al Capitalei, Vladimir Botnari. Ei sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave.

15 persoane condamnate şi 160 de dosare penale intentate. Este bilanţul făcut de Procuratura Generală după doi ani de la evenimentele devastatoare din aprilie 2009. Pentru dezordini în masă şi jafuri, procurorii au pornit 102 cauze penale dintre care doar 30 au fost trimise în instanţă. Judecătorii au pronunţat 18 sentinţe, iar opt oameni au fost condamnaţi.

Procurorii cercetează şi infracţiunile săvîrşite de către poliţişti contra protestatarilor.  Pentru tortură şi exces de putere au fost pornite 58 de dosare. În privinţa a 44 de poliţişti au fost finalizate şi expediate în judecată 27 de cauze penale. Doar doi poliţişti au fost condamnaţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu