OFICIAL: Rusia a APROBAT introducerea armatei pe teritoriul Ucrainei (LIVE TEXT)

Embed:

(UPDATE: 22.43) AFP transmite ca în aceste momente a început şedinţa Consiliului de Securitate al ONU.

(UPDATE: 22.40) Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a convocat şedinţa extraordinară a Consiliului Naţional de Securitate.Şedinţa urmează să aibă loc astăzi, potrivit Reuters.

(UPDATE: 22.20) Preşedintele interimar al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a cerut ca armata să fie adusă în stare de alertă maximă.Turcinov a semnat ordinul la recomandarea Consiliului de Securitate al ţării.

(UPDATE: 19.25) Rada Supremă a Ucrainei ar putea adopta mâine decizia cu privire la instituirea stării de război. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Radei Supreme, Ruslan Koşulinski.

(UPDATE: 19.22) Ministrul suedez de Externe a declarat că intervenţia militară a Rusiei în Ucraina contravine dreptului internaţional.

(UPDATE: 19.20) Preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a convocat o şedinţă de urgenţă a şefilor structurilor de forţă. Iar Rada Supremă se va întruni, mâine, la ora 10, într-o sesiune de extraordinară. Liderul Partidului "Udar", Vitali Kliciko, a chemat poporul la mobilizare generală.

(UPDATE: 18.20) După şedinţă, ministrul adjunct de Externe, Grigori Karasin, a declarat că votul de astăzi nu înseamnă că trupele ruse vor interveni imediat pe teritoriul Ucrainei.

(UPDATE: 17.31) Consiliul Federaţiei al Parlamentului Rusiei a aprobat, în unanimitate, decizia de invadare armată a Ucrainei.

(UPDATE: 17.20) Secretarul american de stat, John Kerry, a declarat cu SUA vor sta la straja intereselor Ucrainei.

(UPDATE: 17.03) Senatorii ruşi consideră că Moscova este obligată să-şi apere "fraţii" din Ucraina de "fasciştii naţionalişti".

(UPDATE: 17.00) Senatorii ruşi acuză Occidentul de duble standarde şi că a provocat o lovitură de stat la Kiev, sub pretextul democratizării.

(UPDATE: 16.56) În faţa senatorilor ruşi este prezentat un raport care justifică intervenţia militară în Ucraina.

(UPDATE: 16.48) Senatorii ruşi îi cer lui Vladimir Putin să recheme ambasadorul din Statele Unite.

(UPDATE: 16.44) Consiliul Federaţiei Ruse examinează adresarea lui Vladimir Putin privind introducerea armatei pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situaţiei în această ţară, scrie unian.net. Evenimentul poate fi urmărit live pe publika.md.

(16.15) Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a depus la Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului, o adresare despre introducerea armatei pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situaţiei în această ţară.

Armata Ucrainei este în stare de alertă maximă în urma acţiunilor militare ale Rusiei în Crimeea. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării de la Kiev. Potrivit lui, Moscova a trimis recent în regiune 6.000 de soldaţi.

Crimeea este o republică autonomă în cadrul Ucrainei, cu parlament şi constituţie proprie. Istoria acestei regiuni este tumultoasă. De-a lungul timpului, peninsula a fost un motiv de dispută între Ucraina şi Rusia. Şi asta deoarece Crimeea fost anterior în componenţa Rusiei.

După ce a făcut parte din Hanatul Crimeei, regiunea a fost anexată de Imperiului Ţarist în 1783. Ulterior, a fost înfiinţată Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea. După al Doilea Război Mondial, peninsula a devenit o simplă regiune în componenţa Rusiei. Totuşi, în 1954, regiunea Crimeea a fost cedată de Nichita Hruşciov Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în semn de prietenie.

Pe teritoriul peninsulei se află oraşul Sevastopol care este separat, din punct de vedere administrativ, de restul regiunii, având un statut special. Aici este dislocată baza principală a flotei ruse din Marea Neagră. În Sevastopol sunt zeci de mii de soldaţi ai armatei ruse. Ucraina şi Rusia au semnat în 1997 un acord care stipula că flota rusă va rămâne în Crimeea până în 2017. Acum doi ani, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev şi preşedintele ucrainean demis, Viktor Ianucovici au prelungit termenul aflării armatei ruse pe teritoriul Crimeei pentru încă 25 de ani. În prezent, aproximativ 60 la sută din populaţia regiunii, care are două milioane de locuitori, este de etnie rusă.

Din acest motiv, aici au existat întotdeauna tendinţe separatiste. Populaţia băştinaşă, tătarii, în prezent minoritară, care a fost deportată în masă în timpul represiunilor staliniste, susţine demersurile protestatarilor de pe Euromaidan şi se opune influenţei ruseşti.

Crimeea este o republică autonomă în cadrul Ucrainei, cu parlament şi constituţie proprie. Istoria acestei regiuni este tumultoasă. De-a lungul timpului, peninsula a fost un motiv de dispută între Ucraina şi Rusia. Şi asta deoarece Crimeea fost anterior în componenţa Rusiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu