Odată cu răcirea vremii a crescut numărul persoanelor afectate de artrită

Embed:
Odată cu răcirea vremii, tot mai mulţi oameni care suferă de diverse tipuri de artrită bat la uşile medicilor.

Nina Cataraga din comuna Ciorescu trăieşte cu osteoartită de mai bine de 10 ani.

"Degetele tot timpul dor, ia uitaţi-vă acestea tot sunt de la artrită. Genunchii la fel jos se umflă picioarele, ele se umflă pe urmă dureri foarte mari, la care fără pastile aproape imposibil", a spus pacienta, Nina Cataraga.

Femeia este nevoită să facă un set de exerciţii pentru a se putea deplasa.

"Dimineaţa până a mă da jos din pat, mişcările acestea ne ajută ca noi o zi întreagă să putem merge", a spus pacienta, Nina Cataraga.

În prezent, 1,5 % din populaţie este afectată de artrita reumatoidă. Este şi cazul Olgăi Curudimova din oraşul Ceadâr-Lunga.

"Nu ştiu de la ce a apărut, dar până a mă lecui mi se umflau genunchii. Eu nu puteam să lucrez. Nici nu am întreg stagiul de muncă", a spus pacienta, Olga Curudimova.

Artrita reumatoidă afectează în primul rând abilităţile locomotorii. Maladia se transmite genetic şi afectează inclusiv copiii, în primii ani de viaţă. În ultimii ani, numărul acestora a crescut.

"Contează şi comportamentul mamei în timpul sarcinii: alimentaţia incorectă, maladiile cronice. Avem o singură secţie de reumatologie la Centrul Mamei şi Copilului este suprasolicitată", a spus medicul reumatolog, Liliana Groppa.

Statisticile arată că aproximativ 50 la sută din populaţie este afectată de maladii reumatice. Cauzele pot fi diverse, cel mai des sunt de vină infecțiile netratate la timp.

"Avem în primul rând rolul predispoziţiei ereditare, avem rolul sexului feminin, femeile sunt mai predispuse acestei boli. Mâncarea necalitativă, stresul psihoemoţional", a spus medicul reumatolog, Liliana Groppa.

Pacienţii care suferă de artrite fac tratament medicamentos, de reabilitare cel puţin o dată pe an sau, în cele mai grave cazuri, recurg la intervenţiile chirurgicale.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu