Observatorii internaţionali, despre alegerile din 20 octombrie: Cerințele excesive pentru candidații independenți ar putea ridica îngrijorări

Cerințele excesive de înregistrare a candidaților independenți ar putea ridica îngrijorări. La această cuncluzie au ajuns observatorii internaţionali, care au monitorizat alegerile din 20 octombrie 2019.

Cei de la misiunea Internațională de Observare a Alegerilor din Moldova susțin că modificarea cadrului legal cu aproape două luni înainte de alegeri nu este o practică recomandată, deoarece afectează negativ stabilitatea legii. Totodată, ei au menţionat că în general, scrutinul a decurs calm. 

"Alegerile a avut loc într-un mediu calm și competitiv, în pofida deficiențelor legale din codul electoral. Cerințele excesive de înregistrare a candidaților independenți sunt în contradicție cu standartele internaționale și ar putea ridica îngrijorări cu privire la motivele inconsistente de respingere a candidaților independenți, care ar fi putut afecta principiul egalității de șanse.

În general, cadrul legal asigură condiții pentru organizarea alegerilor democratice. ENIMO apreciază modificările adoptate recent, ca fiind în general pozitive și în conformitate cu standartele internaționale și cele mai bune practici pentru alegerile democratice, remarcând totodată că modificarea cadrului legal cu aproape două luni înainte de alegeri nu este o practică recomandată, deoarece afectează negativ stabilitatea legii", a afirmat un membru al misiunii. 

Totodată, observatorii au vorbit despre lacune și în finanțarea partidelor, iar asta pentru că unele formaţiuni politice nu au prezentat cheltuielile din perioada campaniei, motivând că nici nu le-ar fi avut. O altă problemă depistată este lipsa unor sisteme de supraveghere puternice.

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor în Moldova pentru scrutinul din 20 octombrie 2019 a avut 5 membri de bază, localizați în Chișinău, dar și 8 observatori pe termen lung, care au fost împărțiți în patru regiuni ale țării: Bălți, Comrat, Ohei și Chișinău.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu