Observatorii internaţionali: Alegerile din Ucraina s-au desfăşurat în mod democratic

Embed:

Ucraina se poate mândri cu alegerile pentru Rada Supremă, deoarece s-au desfăşurat în mod democratic, conform normelor internaţionale. Aprecierea vine din partea observatorilor internaţionali, dar este contrazisă de OSCE. Echipa Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa susţine că Ucraina a făcut un pas înapoi, după scrutinul parlamentar de duminică.

Potrivit şefului misiunii Academiei Europene de monitorizare a alegerilor, scrutinul s-a desfăşurat calm, fără nereguli grave, iar procesul de numărare a voturilor a fost unul transparent şi deschis pentru observatorii din partidele de opoziţie. Şi misiunea de monitorizare din partea CSI susţine că alegerile s-au desfăşurat cu succes.

"Alegerile pentru Parlamentul Ucrainei din 28 octombrie 2012 s-au desfăşurat conform legislaţiei ţării şi normelor democratice", a spus şeful misiunii CSI, Vladimir Garkun.

Pe de altă parte, OSCE, care a trimis o echipă formată din peste 600 de observatori, a criticat procesul de votare. Şi asta deoarece, potrivit organizaţiei, alegerile au fost afectate de lipsa de concurenţă echitabilă.

"Având în vedere abuzul de putere şi rolul excesiv al banilor în aceste alegeri, progresul democratic pare să se fi inversat în Ucraina", a declarat reprezentant al misiunii OSCE, Walburga Habsburg Douglas.

Totodată, în timpul scrutinului, poliţia ucraineană a înregistrat aproape 600 de sesizări care vizează agitaţii electorale sau mituire a alegătorilor. Procesul electoral a fost monitorizat de peste 3.800 de observatori interaţionali şi 240.000 locali.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu