Observator astronomic la Universitatea Tehnică. Se va vedea primul satelit moldovenesc

Embed:

Studenţii şi profesorii Universităţii Tehnice din Moldova au un planetariu şi un observator astronomic.

Cu aceste instalaţii moderne tinerii specialişti vor putea monitoriza şi primul satelit, realizat de moldoveni, care, în curând, va fi lansat în spaţiu.

Cele două construcţii au fost inaugurate în cadrul unei expoziţii de invenţii deschisă la UTM. 

Studenţii spun că datorită planetariului şi observatorului astronomic vor putea înţelege mai bine cum este construit universul: 

"Acest minunat act al creației continuă și în ziua de azi."

"Avem în dotare un telescop, pe care îl vedeți aici. Un celestron de 14 inci apertura. Avem și un telescop solar, care ne permite să urmărim evenimentele de pe soare."

Premierul Pavel Filip şi ministrul Educaţiei, Corina Fusu, prezenţi la inaugurare, au declarat că vor pune umărul pentru a grăbi procesul de lansare a primului satelit moldovenesc.

"Este un proiect extraordinar, unic de fapt în Republica Moldova. Satelitul, care, cu toții așteptăm faza finală, când va putea fi lansat. Este o mândrie pentru noi. Vom sprijini absolut tot ce ține de știință în Republica Moldova, mai ales educația", a spus prim-ministrul.

De asemenea, în cadrul expoziţiei, studenţii şi-au lansat şi propriile invenţii, printre care şi roboţi teleghidaţi.

Unii s-au lăudat şi cu maşini de jucărie, care pot fi conduse cu ajutorul smartphone-urilor.

În cadrul expoziţiei, care va fi deschisă până în data de 24 aprilie, sunt prezentate şi alte invenţii din domeniul energetic, cel industrial, transporturi, dar şi din arhitectură şi design interior.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu