Obiectivele principale ale actualului Guvern, discutate în SUA

Embed:

Restabilirea încrederii partenerilor externi şi eliminarea restanţelor în implementarea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb. Sunt doar câteva dintre obiectivele actualului Guvern, trasate de ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul unei vizite de lucru în Statele Unite.

Ministrul Economiei a declarat că instabilitatea politică din ultimii ani a încetinit implementarea reformelor asumate faţă de Uniunea Europeană, iar, în prezent, se întreprind măsuri pentru eliminarea restanțelor.

"Noi am reuşit în această perioadă să recuperăm peste 50 la sută din angajamentele noastre restante pe dimensiunea DCFT-ului. Şi în jur de 30 la sută pe dimensiunea Acordului de Asociere. Majoritatea acestor iniţiative care au mai rămas restante, se află deja în Parlament", a spsu Octavian Calmîc. 

O altă prioritate este şi restabilirea încrederii partenerilor internaţionali şi continuarea parcursului european.

"Noi ne propunem să avem o relaţie bună cu toţi partenerii, dar sigur că vectorul european trebuie să fie unul determinant în tot ceea ce facem. Pentru că nu există un model mai bun, chiar dacă şi el are carenţe. Şi nu uităm şi de relaţiile cu România, pentru că ei au cea mai bună expertiză", a declarat ministrul Economiei. 

Calmîc a mai declarat că după reducerea preţului pentru energia electrică şi gaze, majorarea compensaţiilor pentru medicamente, o prioritate rămâne a fi creşterea salariilor moldovenilor.

"Acum suntem în discuţie cu majorarea salariilor. Sigur trebuie să reieşim din cadrul bugetar pe care îl are Republica Moldova şi din resursele financiare de care noi dispunem. Vreau să reiterez că noi nu obţinem niciun suport financiar extern, precum au obţinut Guvernele precedente", a precizat Calmîc. 

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, împreună cu prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, au participat la şedinţa anuală a Consiliului Atlantic din Statele Unite.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu