Obiectele din Moldova care au ajuns în spaţiu! FOTOREPORT de la Muzeul Cosmonauticii și Centrul Tehnologii Spațiale

Astăzi, 12 aprilie, se împlinesc 55 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu.

La Muzeul Cosmonauticii din Chișinău poți vedea obiecte care au ajuns în cosmos. Este vorba despre: detalii de la o adevărată navă cosmică; dispozitiv, ce determină înălţimea, presiunea, temperatura la intrarea navei în atmosferă; dispozitiv de orientare spre Tera; o bucăţică de ţesătură a aparatului Valentinei Tereşcova.

Totodată, puteţi vedea un aparat prin care se verifică pregătirea navei către start, – acesta se scoate de pe fiecare nod, ca să nu rămînă ceva neverificat.

Totodată, în muzeu poate fi văzut dispozitivul pentru producția de biomasă în orbită "Oazis" – o lucrare unică a oamenilor de știință din Moldova. Din "carnea cosmică" crescută în dizpozitivul cosmonautul Lebedev a pregătit chifteluțe pe "Soiuz-13".

Aici este expusă reutilizabile de film  imediat - un prototip de mass-media digitale utilizate în spațiu, au inventat omologii moldoveni sub conducerea lui Lev Moiseevici Panasiuc, și fotografii realizate cu ajutoru acestei pelicule.

Menţionăm că timp de aproximativ 30 de ani, cosmonauţii sovietici au consumat deserturi pregătite în Moldova. Este vorba despre sucurile din fructe şi legume ecologic pure, crescute în Moldova, dar şi despre preparatele din fructe uscate. Toate erau fabricate la Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Alimentaţiei Publice din Moldova. 

Și la Centrul Tehnologii Spațiale de la UTM se poate de văzut un microsatelit.

Fotograful redacţiei PUBLIKA.MD a mers astăzi la Muzeul Cosmonauticii de la Chişinău şi la Centrul Tehnologii Spațiale de la UTM unde realizat un fotoreport pe care îl puteţi urmări mai sus.

Citeşte şi: Cosmonauţii sovietici au consumat deserturi pregătite în Moldova

PUBLIKA.MD aminteşte că, pe 12 aprilie 1961, timp de 108 minute, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a orbitat Pământul. De atunci, în fiecare an este marcată Ziua aviaţiei şi a cosmonauticii.

Înainte de a trimite un om pe orbită, au fost efectuate câteva zboruri-test cu animale la bord, cele mai celebre fiind câinii Belka şi Strelka. Capsula cu cei doi câini a revenit cu succes pe Pământ.

Chiar de la începutul epocii spaţiale, a existat o concurenţă acerbă între URSS şiSUA. Următoarea realizare marcantă, ieşirea unui om în spaţiu, aparţine tot Uniunii Sovietice. În martie 1965, cosmonautul Alexei Leonov a părăsit, pentru 12 minute, nava Voshod. Americanii, în schimb au fost primii şi singurii care au reuşit să ajungă pe Lună. În iulie 1969, Neil Armstrong este primul om care a păşit pe astrul nopţii. Astronauţii americani au lăsat pe Lună medalii comemorative cu imaginile celor care şi-au pierdut viaţa pentru cucerirea cosmosului. Printre aceste medalii se află şi una cu chipul lui Iuri Gagarin.

Primul zbor spaţial cu echipaj internaţional a fost efectuat pe 15 iulie 1975, pionieri fiind nava sovitică "Soiuz - 19" şi cea americană - "Apollo". Echipajele ambelor nave s-au întâlnit în cosmos, unde au efectuat un şir de experimente în comun.

În 1988 a fost lansată pe orbită Staţia Spaţială Internaţională, un proiect comun, realizat de 16 state, inclusiv de Rusia, SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Japonia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu