Obiecte de patrimoniu de mare valoare, recuperate. Peste 200 de statuete au fost confiscate de carabinieri italieni

Embed:
Peste 200 de statuete din secolul al 18 lea au fost recuperate de carabinierii din Italia, în urma unei operaţiuni de proporţii care a vizat o grupare criminală formată din hoţi profesionişti. Obiectele de patrimoniu, care reprezintă personaje din scena Naşterii Domnului, fuseseră furate din biserici şi din case particulare din sudul peninsulei apenine. În cadrul anchetei au fost depistaţi şi 20 de clienţi care achiziţionau operele de artă.

"Preţul de catalog al acestor statuete depăşeşte două milioane de euro. E dificil însă de indicat preţul exact, pentru că aceste obiecte au o valoare spirituală şi religioasă mult mai mare", a spus Valerio Marra, şeful Dep. Moştenire Culturală, Carabinieri.

Până acum au fost identificaţi doar 49 dintre proprietarii statuetelor. Poliţia va cerceta toate dosarele de furt de obiecte de patrimoniu pentru a afla cine sunt ceilalţi colecţionari.

"Statuetele care au fost identificate vor fi returnate proprietarilor. Celelalte vor fi trimise la Fundaţia Sant Alfonso Maria de Liguori care le va păstra până când vor fi găsiţi proprietarii", a menşionat Paolo Albano, procuror-şef în Isernia.

În Italia sunt înregistrate anual sute de furturi de obiecte de cult din biserici, fie că e vorba de picturi, statuete, manuscrise sau candelabre vechi. Multe lăcaşuri sfinte sunt situate în zone izolate, iar din această cauză sunt greu de păzit.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu