Obiceiurile de Crăciun ale catolicilor din Moldova. Există ritualuri pe care le respectă cu sfinţenie

Embed:

Catolicii din Moldova sărbătoresc astăzi Crăciunul. Pregătirile pentru sărbătorea Naşterii Domnului au început încă din ajun, când creştinii au pregătit bucatele şi şi-au amenajat casele. Deşi tradiţiile lor nu diferă prea mult de cele ale ortodocşilor, credincioșii catolicii au totuşi şi câteva obiceiuri specifice. 

Crăciunul are o semnificaţie aparte pentru toţi creştinii, inclusiv cei catolici. Iar membrii familiei Iajgunovici din Capitală nu sunt o excepţie. Fiind originiari din Polonia, ei păstrează cu sfinţenie obiceiurile din ţara lor. În ajun, pe gospodina casei am găsit-o la bucătărie, în timp ce prepara bucatele pentru masa de sărbătoare. 

"Eu pregătesc colțunași pentru borș roșu. Mai întâi, fierb colțunașii, după care îi prăjesc. Este o mâncare tradițională poloneză, specifică acestei sărbători", a spus Ecaterina Iajgunovici, locuitoare a Capitalei.

Pe lângă borşul de sfeclă, din felurile de bază ale catolicilor polonezi mai fac parte crapul umplut sau prăjit şi varza călită cu legume. Important este ca de pe masă să lipsească bucatele din carne de animal, acestea fiind interzise de Crăciun.

"De pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească nici coliva, preparată din grâu cu mac. De asemenea, de Crăciun, mâncăm fructe uscate. Mai punem pe masă varză înăbuşită cu ciuperci şi mazăre. Peşte prăjit sau copt. Polonezii optează mai mult pentru crap", a menţionat femeia.

În ajunul Crăciunului, catolicii polonezi mai au un ritual pe care îl respectă cu sfinţenie.

"În ajunul Crăciunului trebuie să mergem neapărat la cimitir. În această zi, este obligatoriu să te rogi. Avem o rugăciune specială pe care o spunem la ora 12.00, după care mergem la cimitir. Iar înainte de a ne aşeza la masă, trebuie să dăm de pomană de sufletul răposaţilor", a explicat Ecaterina Iajgunovici.

Tradiţia mai spune că la fiecare masă trebuie lăsat un loc în plus, în cazul în care vine un oaspete neaşteptat: "Dacă drumeţul este obosit sau cineva s-a rătăcit şi va bate la ușă, trebuie să fim pregătiţi să-l primim".

În Republica Moldova locuiesc peste 20 de mii de catolici.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu