Obama în dezacord cu republicanii: Legea care ar putea submina acordul nuclear dintre Occident şi Iran

Preşedintele Barack Obama a atras atenția că își va exercita dreptul de veto pentru a bloca o lege a congresmanilor republicani, care vor să oprească exporturile de avioane în Iran

Liderul american a spus că o asemenea legislaţie ar submina implementarea acordului nuclear dintre puterile occidentale şi Teheran, scrie digi24.ro.

Legislația, discutată în Camera Reprezentanților, este cel mai recent efort al republicanilor de a opri vânzarea de avioane Airbus și Boeing către Iran, permisă potrivit acordului nuclear.

Casa Albă a explicat că o lege de interdicție ar fi considerată de ceilalți semnatari - Rusia, China, Regatul Unit, Franța și Germania - ca o încălcare a tratatului prin care se ridică sancțiunile impuse Teheranului, în schimbul înghețării programului nuclear.

Iranul intenționează să cumpere peste 200 de avioane pentru a-și moderniza flota aeriană uzată în anii de embargou. Oponenții tranzacției arată că aeronavele respective pot fi utilizate și în scopuri militare, de exemplu pentru transportul de trupe care să lupte cu forțele americane și aliate în Siria.

Legislația împotriva exportului către Iran va fi adoptată probabil de Camera Reprezentanților săptămâna aceasta, dar nu va trece şi de Senat, unde ar fi necesar și sprijinul democraților.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu