Obama despre tratativele dintre Israel şi Palestina: Pacea nu poate fi impusă, ci trebuie să fie negociată

Embed:

Israelul şi Palestina trebuie să se întoarcă la masa negocierilor care au fost întrerupte acum un an. Aceasta a fost recomandarea liderilor occidentali care participă la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ce a demarat, miercuri, la New York.

Preşedintele american, Barack Obama, a subliniat că cei mai în măsură să ajungă la un compromis sunt israelienii şi palestinienii.

"Pacea nu poate fi impusă. Ea trebuie să fie negociată. Acţiunile unilaterale din partea Naţiunilor Unite nu vor duce la statalitatea sau autodeterminarea palestinienilor. Israelienii şi palestinienii trebuie să se implice deopotrivă în rezolvarea acestui conflict care separă cele două părţi de decenii", a declarat Barack Obama.

Premierul Israelian, Benjamin Netanyahu, a admis miercuri, la New York, că negocierile directe sunt singura cale de a obţine pacea în Orientul Mijlociu, dar că eforturile palestinienilor de a obţine recunoaştere din partea Naţiunilor Unite nu vor avea succes.

"Palestinienii merită un stat, însă unul format după încheierea păcii cu Israelul. Mai apoi se pot face încercări de scurtare a acestui proces. Negocierile de pace menite să obţină statutul de membru în cadrul Naţiunilor Unite nu vor avea succes. Cred că palestinienii vor să obţină un stat prin intermediul comunităţii internaţionale, dar încă nu sunt pregătiţi să ofere în schimb pacea Israelului", a conchis Benjamin Netanyahu.

Importanţa reluării negocierilor a fost subliniată şi de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Punctul culminant al discuţiilor pe marginea păcii dintre cele două părţi va fi, însă, vineri. Atunci, Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene va ţine un discurs în faţa Adunării Generale a ONU în care, cel mai probabil, va cere aderarea Palestinei la Natiunile Unite.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu