Oazu Nantoi: Rusia finanţează şi susţine organizaţiile extremiste din Moldova

Embed:

Încercările organizaţiilor extremiste de a destabiliza situaţia din Moldova în preajma semnării Acordului de Asociere a ţării noastre cu Uniunea Europeană sunt susţinute şi finanţate de Rusia. Declaraţii în acest sens au fost făcute de analistul politic Oazu Nantoi.

"Aceste acţiuni sunt finanţate din exterior. Sunt nişte acţiuni subversive împotriva Republicii Moldova. Sunt mulţi oameni care sunt gata să se vândă pentru câţiva bani ai Rusiei", a declarat Nantoi.

Totodată, analistul consideră că Rusia, aflându-se într-o stare de incertitudine, este inofensivă în raport cu Republica Moldova. "Planul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru Ucraina a eşuat, de aceea e cazul să nu intrăm în panică. Rusia nu ştie cum să procedeze cu Moldova, sunt nişte declaraţii de isterie şi confuzie", a conchis acesta.

Aceeaşi idee a fost împărtăşită şi de fostul director interimar al Serviciului de Securitate Internă Valentin Dediu, care susţine că Rusia s-ar face vinovată de ascensiunea forţelor extremiste din Republica Moldova.

"Oponenţii noştri principali sunt anumite forţe din Rusia. Este de aşteptat să ne confruntăm cu mai multe acţiuni subversive, care vor destabiliza situaţia din ţară", a specificat Valentin Dediu.

Mai mult, expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu s-a arătat îngrijorat de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova şi a acuzat autorităţile că nu au interprins acţiunile necesare la momentul necesar. "Sunt acţiuni îndreptate împotriva Constituţiei, trebuie aplicate sancţiuni dure. Organele noaste de drept nu au făcut acest lucru şi s-a ajuns la ce s-a ajuns", a specificat Nicolae Osmochescu.

În context, Nicolae Osmochescu a mai menţionat că acţiunile de destabilizare a situaţiei din ţară vor continua inclusiv după ce Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE

Experţii mai spun că acţiunile întreprinse de Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii şi Securitate sunt necesare şi corecte.

"Contextul este nou, probabil instituțiile de forță din țară au hotărât să reacționeze așa cum nu au mai făcut-o până acum. Să nu uităm că există și un proiect de lege pe care Parlamentul urmează să-l pună în discuții, cu privire la cadrul legal de sancționare a mișcărilor separatiste și axtremiste", a declarat analistul media Cristian Tabără.

Publika.md aminteşte că o organizaţie de la Chişinău pregăteşte provocări în preajma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut de Procuratura Generală care printr-un comunicat de presă informează că investighează, împreună cu Serviciul de Informaţii şi Securitate, un caz de pregătire a unor cetățeni ai Republicii Moldova pentru desfășurarea de activități cu caracter subversiv și anticonstituțional, ce ar putea dăuna securității de stat și integrității teritoriale a țării.

Anterior, presa a scris că un şir de organizaţii precum ANTIFA, reprezentată de exponenţi ai Partidului Comuniştilor, Patrioţii Moldovei şi alte mişcări social-politice cu viziuni proruseşti, dar şi lideri din autonomia Găgăuză le-au cerut autorităţilor de la Chişinău să nu semneze Acordul de Asociere cu UE.

Aceştia au avertizat că, în caz contrar, Moldova riscă se va confrunte cu grave probleme, inclusiv ar putea pierde o parte din teritoriul naţional. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu