Oamenii din Vorniceni, aflaţi peste hotare, sunt îndemnaţi să contribuie la bunăstarea localităţii

Embed:

Moldovenii plecați peste hotare pot contribui la bunăstarea localităților de baștină. Ei sunt îndemnați să doneze bani pentru soluţionarea problemelor care se confruntă cei rămaşi acasă. Acțiunea face parte dintr-un proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, finanțat de Agenția elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Localnicii trebuie să asigure 10 la sută din buget.

Primăria din satul Vorniceni, raionul Strășeni, vrea să cumpere o autospeciale pentru îndreptarea și deszăpezirea drumurilor. Mașina costă 28.000 de dolari, dintre care 20.000 au fost acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare. Alte 4.000 reprezintă contribuția autorităţilor locale, iar 2.000 au strâns băștinașii plecați peste hotare.

"Apele care se scurg din altitudini, din pietrării își găsesc locul pe aici și își caută calea spre râulețul Bucovăț. Puteți să vedeți cât de mult deteriorează apele drumurile localității. Un autogreder ar putea în mare măsură să soluționeze problemele", a spus primarul satului Vorniceni, Vasile Tofan.

Localnicii se plâng pe drumurile proaste și speră că situația se va schimba.

Ludmila Tofan este plecată în Italia de 12 ani, împreună cu cei doi fii. Femeia spune că a fost bucuroasă să contribuie și ea cu niște bani.

"Am donat chiar de două ori în baza posibilităților, pentru că lucrul așa e în Italia când este când nu-i. O sumă totală, 30 și cu 40 sunt 70 de euro, dar mai am un băiat și pentru el vreau să dau donez când am să mă duc acasă", a spus Ludmila Tofan. 

"Donăm prin mai multe modalități, prin platforma guvern. Printr-un simplu sms. Colectăm bani și în numerar la contabilitatea Primăriei", a spus coordonatoarea proiectului, Viorica Mămăligă. 

Satul Vorniceni are în jur 5.000 de locuitori, iar peste 1.300 dintre ei sunt plecați peste hotare. Proiecte similare sunt implementate și în alte 23 de localități din țara noastră.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu