Oamenii din Chirsova vor avea apă potabilă. În sat a fost construit un rezervor de apă modern

Embed:

Satul Chirsova din Găgăuzia se poate mândri cu o nouă performanţă. Din septembrie, toate gospodăriile din localitate vor avea acces la reţeaua centralizată de apă potabilă. În sat a fost ridicat turnul unei noi sonde arteziene, care va asigura cu apă peste 500 de familii din cartierele care până acum nu erau conectate la apeduct. Sistemul a fost construit cu sprijinul Uniunii Europene şi al autorităţilor locale. 

Până acum, doar şase din zece gospodării din Chirsova aveau acces la apeduct. În septembrie, după încheierea lucrărilor de instalare a turnului, apa va ajunge şi în casele celorlalţi localnici.

"Acest turn va aproviziona cu apă 500 de familii şi va lucra în regim automat. Mai este montat de compania noastră astfel de turn la Bugeac şi nu demult a fost montat şi în satul Chiriet-Lunga", a spus dirigintele de șantier, Anatol Țurcan.

Vestea i-a bucurat pe localnicii care spun că până acum cărau apa de la fântâni, unele fiind şi la o distanţă de 400 de metri.

"Mă copleşesc emoţiile, ne bucurăm foarte mult şi le mulţumim celor care au realizat acest proiect."

"Lucrurile se vor schimba în bine. Iată, fiul meu va putea construi deja o baie. Până acum nu am putut avea nici maşină de spălat."

"Ne va fi mult mai uşor. Mai ales că acum ni s-a mărit şi familia, avem şi nepoţi."

Alţi localnici, chiar dacă şi-au săpat fântâni în curţi, spun că apa este necalitativă.

"Este foarte greu să scoţi cu găleata, iar apa nici nu este bună pentru consum. Uitaţi-vă, în acest ceainic fierbem apa de două-trei ori, iar în el se formează mult calcar."

"Sperăm că prin realizarea acestui proiect se va îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor din sat. Apa va fi calitativă, va scădea mortalitatea şi cu toţii vom fi mai sănătoşi", a spus primarul satului Chirsova, Serghei Sapunji.

Costul total al lucrărilor a fost de peste 100 de mii dolari, dintre care 20 la sută a fost contribuţia autorităţilor locale. Proiectul a fost realizat în cadrul programului european "Susţinerea agriculturii şi a dezvoltării rurale în Găgăuzia şi raionul Taraclia", realizat de PNUD.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »