Oamenii de ştiinţă au găsit soluţia pentru depăşirea crizei politice

Embed:

Modificarea cadrului legal privind desemnarea unui nou prim-ministru, dar şi extinderea atribuţiilor Guvernului în exerciţiu sunt doar câteva propuneri făcute de oamenii de ştiinţă. Academicienii spun că pentru depăşirea crizei politice, preşedintele ţării trebuie să-şi exercite funcţia de arbitru echidistant între toate fracţiunile parlamentare.

Potrivit unui studiu realizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, modificarea articolelor din Constituţie privind desemnarea unui nou pemier ar fi o soluţie viabilă pentru depăşirea crizei politice. Cercetătorii propun ca preşedintele ţării să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru doar după consultarea cu cea mai mare formaţiune sau cu majoritatea parlamentară.

Totodată, academicienii propun ca în cazul demiterii Cabinetului de miniştri, Guvernul în exerciţiu să fie abilitat cu dreptul de a emite hotărâri, ordonanţe şi dispoziţii, doar în sferele ce vizează angajamentele ţării faţă de partenerii străini şi realizarea vectorului de integrare europeană.

În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă îndeamnă liderii partidelor să se abţină de la declaraţii agresive în adresa instituţiei prezidenţiale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu