Oamenii de ştiinţă au descoperit dovada că inteligenţa are o bază genetică

Pentru prima oară, oamenii de știință au descoperit mănunchiuri de gene care se pare că sunt în strânsă legătură cu inteligența, scrie playtech.ro.

Este vorba despre două rețele, numite M1 și M3, iar fiecare consistă în sute de gene individuale și se crede că influențează funcțiile cognitive, printre care memoria, atenția, viteza de procesare și raționamentele. Mai mult decât atât, cercetătorii care le-au identificat cred că aceste gene sunt sub controlul „butoanelor” care reglează funcționarea rețelelor neuronale. Dacă această ipoteză e corectă și sunt găsite butoanele, am putea să ne controlăm inteligența genetică și să ne îmbunătățim capacitățile cognitive.

"Știm că genetica are un rol important pentru inteligență, dar până acum nu știam care sunt genele relevante", a spus Michael Johnson, neurolog la Colegiul Londonez Imperial din Marea Britanie. 

Descoperirea a fost făcută în timp ce oamenii de știință examinau creierele pacienților care fuseseră supuși neurochirurgiei pentru tratamentul epilepsiei. Au analizat mii de gene și le-au combinat cu datele din două seturi: unul care conținea informații genetice de la oameni sănătoși, supuși la teste IQ și altul de la oameni cu dizabilități și probleme neurologice. Comparând rezultatele, cercetătorii au descoperit că unele dintre genele care influențează inteligența în cazul oamenilor sănătoși pot provoca probleme neurologice semnificative, dacă suferă mutații.

"Inteligența e guvernată de grupuri mari de gene care lucrează împreună, la fel ca o echipă de fotbal formată din jucători în diverse poziții. Am folosit analiza pe computer pentru a identifica genele care lucrează împreună pentru a ne influența abilitatea cognitivă de a crea amintiri sau decizii sensibile, atunci când suntem puși în fața informațiilor complexe. Am descoperit că unele dintre aceste gene se suprapun cu cele care provoacă dizabilități sau epilepsie", a spus Johnson.

Studiul a fost publicat în revista Nature Neuroscience, și e într-o fază incipientă, dar autorii cred că analiza lor ar putea avea un impact mare asupra modului în care înțelegem și tratăm bolile creierului. De asemenea, Johnson crede că este posibil să modificăm aceste gene pentru a obține un nivel mai mare de inteligență, dar deocamdată e doar o ipoteză.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu