Oamenii de afaceri din Republica Moldova sunt nemulţumiţi de condițiile în care fac business. LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22:55) Armaşu: Noi şi până acum am avut acces pe piaţa europeană. Ne creează condiţii avantajoase de activitate. Aplicarea practicilor europene este un factor bun de dezvoltare. Dacă am avea siguranţa că este un proces ireversibil ne va da o siguranţă. Când lucrurile devin certe investitorii ştiu în ce să investească.

(UPDATE 22:53) Budianschi: Moldova va fi nevoită să adoptpte practice care au dat rezultate. Noi vom fi forţaţi prin interesele cetăţenilor să ne conformăm acestor reguli.

(UPDATE 22:50) Can: Fără specialişti nu putem fi competitivi. Ministerul Economiei şi Ministerul Muncii trebuie să facă totul pentru a dezvolta competitivatea. Calea noastră este cea europeană.

(UPDATE 22:49) Calmâc: Acest acord le dă avantaje suplimentare. Acum li se deschide o procedura internaţională cu alte ţări, le permite să nu se limiteze doar la ţările europene. Acest acord conţine în sine şi un şir de garanţii pentru antreprenori. Odată cu semnarea acestui acordul fluxul investiţional va creşte.

(UPDATE 22:44) Can: Industria uşoară face paşi concreţi. Multe întreprinderi au exporturi în diferite ţări. Noi suntem competitivi la capitolul tehnologii. La productivitate, la utilajele care le deţinem, avem mult de investit. Noi pledăm pentru integrarea europeană. Tot ce se face este pentru binele cetăţeanului. Sunt şi avantaje şi dezavantaje. Aici cei puternici vor supravieţui. Trebuie să avem instrumente de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii.

(UPDATE 22:41) Budianschi: Într-un mediu vicios nu pot să existe afaceri pregătite pentru o competiţie onestă. În Republica Moldova mulţi patroni sunt poliţişti, funcţionari publici, care ziua stau la muncă iar seară merg să strângă banii de la chioşcuri. Această problemă este strict în zona politicului. Ar fi primul pas care ar crea un mediu competiţional, iar oamenii de afaceri ar fi destul de pregătiţi. Antreprenorii nu se fac în şcoală.

(UPDATE 22:38) Calmâc: Acordul de Liber Schimb  cu UE conţine un grad de liberalizare a comerţului. Este un document care va fi prezentat spre aprobare Guvernului. Va fi un document care se va tranforma în timp.

(UPDATE 22:24) Budianschi: Atunci când dezvoltăm afacerile trebuie să fim foarte atenţi ce punem în planul de afaceri. Noi avem o piaţă destul de deschisă. Oamenii circulă legal, ilegal, dar nu stau pe loc. Dacă se duc în Rusia la construcţii, trebuie să vedem nivelul de salarizare de acolo şi la noi. Nu văd o soluţie rapidă într-un an sau doi.

(UPDATE 22:21) Armaşu: Omul poate fi numai motivat, dar nu obligat. Este foarte greu să-l motivezi să meargă să muncească în mediul rural. Chiar şi pentru un salariu bun aceştia renunţă să lucreze. Acolo nu au condiţii. Ei caută o şcoală bună pentru copii. Este o problemă foarte mare pentru noi toţi. Trebuie de făcut o politică de dezvoltare a localităţilor rurale. În raioane situaţia este dezastruoasă.

(UPDATE 22:19) Can: Noi investim în rând cu aceste şcoli profesionale. Un elev costă statului 13 mii lei. Dacă aceşti oameni vin şi termină şcoala din contul statului nimeni nu urmăreşte unde pleacă aceştia, fără măcar a lucra un an.

(UPDATE 22:17) Calmâc: Una din problemele de bază care ţine de toate sectoarele sunt resursele umane şi calitatea acestora. Din păcate constatăm că nu există forţă de muncă calificată în abundenţă.

(UPDATE 22:12) Armaşu: Controalele trebuie cumva reglementate, antreprenorul să ştie la ce să se aştepte, numărul lor trebuie să fie limitat. Dar sunt alte organe care vin pe neaşteptate, pompierii, ecologia. Sunt mulţi şi stau la poarta întreprinderii. Uneori sunt deranjanţi şi te încurcă lucrului.

(UPDATE 22:09) Armaşu: Dialogul între mediul de afaceri şi guvernare mereu a existat. Sau mergea pe coridoare sau avea un caracter public. În ultimii ani avem un progres în domeniul acesta. Spiritul dialogului a fost altfel în acest an. Anul acesta este o schimbare. Foarte multe lucruri aduse de mediul de afaceri au fost auzite. Nu toate au fost acceptate. Văd un progres şi asta este încurajator pentru toţi.

(UPDATE 22:05) Calmâc: Am promovat un proiect de lege care să prevadă modul de efectuare a controalelor, anunţarea cu 5 zile înainte de control. Pentru industria uşoară, controalele nu mai sunt o problemă. Urmează să fie îmbunătăţit acest proces pentru antreprenorii tineri. În Moldova calitatea actelor legislative s-au îmbunătăţit.

(UPDATE 22:04) Budianschi: Guvernului îi aparţine reponsabilitatea pentru succesul mediului de afaceri. Deseori cerinţele oamenilor de afaceri sunt într-o singură poartă. În unele cazuri ele sunt argumentate, dar de multe ori sunt speculative. Asociaţiile sectoriale să-şi ia anumite responsabilităţi. Sunt anumite zone, în această discuţie cu Guvernul, când asociaţiile patronale ar avea ce oferi Guvernului.

(UPDATE 21:55) Budianschi: Statul stabileşte regulile şi are rolul de arbitru. Când regulile nu sunt bune şi nu se respectă, interacţiunea dintre autorităţi şi mediul de afaceri nu dă niciun efect. Nu trebuie să dăm responsabilitatea pe mediul de afaceri.

(UPDATE 21:53) Calmâc: În ultimii ani productivitatea s-a dublat.

(UPDATE 21:52) Can: Avem nevoie de politici bune. De fapt avem politice bune, dar mecanismele de implementare conţine atâtea lacune, că pot să te ţină la uşă sau să te trimită acasă. Productivitatea muncii scade de la an la an. 

(UPDATE 21:49) Can: Fiecare agent economic este în drept să denunţe controalele care nu sunt prevăzute. Întreprinderile noastre nu se plâng foarte mult pe controale. Un proces în judecată poate dura 5 ani, şi te epuizează. Sunt foarte multe probleme, nu în zadar avem o ţară economic subdezvoltată. Trebuie să fie un program care să-i pună pe toţi la punct. Astăzi nu avem mediu concurenţial normal. Întreprinderile s-au privatizat aproape în faliment. Guvernul ar trebuie să identifice proiecte favorabile pentru a atrage mijloace de la oamenii care lucrează în afara ţării.

(UPDATE 21:45) Calmâc: În top este birocratizarea procesului. Adesea nu este vorba de nivelul taxelor. Nivelul taxelor este mult mai jos decât în UE. Ministerul Economiei s-a sensibilitate şi a început acea reformă regulatorie, ca ulterior această practică să fie aplicată şi în alte instituţii. Unul din dejavantaje, este că unele instituţii sunt mai receptivi iar alţii nu. Noi nu facem delimitare între investiţii străine şi locale. Încercăm ca procesul să fie unul continuu şi durabil. Sunt şi istorii de succes multiple. Posibil să fie anumite constrângeri. Pe anul curent o bună parte din fonduri PARE sunt blocate că nu sunt idei antreprenoriale. Orice business în Moldova are şi un risc. Avem câteva milioane de lei care nu au fost valorificate.

(UPDATE 21:40) Armaşu: Nu am observat ca investitorii să aibă privilegii. Toţi sunt egali. Insist că toţi sunt în condiţii egale, cel puţin în faţa legii. Ceea ce ţine de fiscalitate există multe probleme. Totul este relativ. Noi avem foarte mult de lucru în această direcţie. Eu văd unele ameleorări. Văd o abordare mai profesionistă a FISC-ului. Au fost descoperit unele încălcări, au fost aplicate amenzi. Nu este nimic ieşit din comun.

(UPDATE 21:37) Budianschi: Avem câteva constrângeri majore, constrângerea fiscală. În primul rând securitatea afacerilor a fost abordată simplist. Corupţia în sistemul judecătoresc. Instituţiile statului nu sunt pregătite pentru a face faţă. Companiile mare nu vin acolo unde sunt incertitudini politice. Odată cu intrarea României în NATO investiţiile străine au crescut. Au primis acest lucru ca un semnal de stabilitate. Trebuie de păşit sigur pe câteva sectoare concomitent. În primul rând justiţia, şi în al doilea fiscalitatea. Trebuie să gândim cum moldovenii să devină întreprinzători.

(21:30) Patronii din Republica Moldova sunt nemulțumiți de condițiile în care fac business. Corupția din instituțiile publice, numărul excesiv de controale sunt doar câteva obstacole pentru dezvoltarea afacerilor.

Pe de altă parte, Guvernul spune că este gata să-i ajute, dar vrea o mai mare implicare din partea firmelor pentru sporirea competitivității, mai ales acum când Republica Moldova este mai aproape de Uniunea Europeană.

Despre acest subiect vor discuta invitaţii emisiunii Fabrika:

Octavian Armaşu, director financiar Compania Sudzucker Moldova

Alexandra Can, preşedintele Asociaţiei Patronale Industria Uşoară

Octavian Calmâc, viceministrul Economiei

Dumitru Budianschi, director de program "Expert-Grup"

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu