O viaţă dedicată artelor marţiale. Victor Panasiuc, primul moldovean deţinător al celui de-al 7 dan în karate-do

Embed:

Victor Panasiuc a devenit, în 2013, primul sportiv moldovean deţinător al celui de-al 7 dan în karate-do. El practică artele marţiale de aproape 40 de ani. Puţini cunosc însă că totul a început de la o banală joacă în curte.

Panasiuc a auzit pentru prima dată de stilul Goju-Ryu în 1989. La el ajunse vestea că, în Kazahstan, un grup de practicanți ai stilului Goju-Ryu este condus de antrenorul olandez Harry de Spa, pe atunci deţinător al celui de-al patrulea dan. Panasiuc şi-a propus cu orice preţ să ajungă acolo, lucru dificil, pe atunci. Iar despre acea călătorie cu aventuri, maestrul îşi amiteşte cu plăcere şi acum.

Peste doi ani, tot în Kazahstan, Victor Panasiuc a făcut cunoştinţă cu legendarul Morio Higaonna, supranumit "Tigrul alb al luptelor". După cum susține moldoveanul nostru, atunci a înţeles el că goju-ryu este ceea ce şi-a dorit mereu.

Actualmente, Panasiuc organizează anual la Chişinău mai multe seminare, la care participă antrenori din diferite ţări. Moldoveanul este invitat cu regularitate la diferite stagii şi evenimente similare peste hotare, unde oferă lecţii pentru tineri.Maestrul îşi îmbogăţeşte bagajul de cunoştinţe pe insula japoneză Okinawa, dar şi în China, acolo unde petrece foarte mult timp şi unde a reuşit să cunoască oamenii şi cultura locală.

Victor Panasiuc povesteşte că artele marţiele îi ocupă cea mai mare parte din timp, însă uneori mai face rost de căteva ore şi pentru alte activităţi.

Panasiuc, care este și preşedintele Asociaţiei Naţionale de Goju-Ryu, a demonstrat că este printre cei mai buni şi în expuneri în domeniul artelor marţiale.

În 2015 el a reuşit să impresioneze până și specialiștii chinezi în arte marțiale, dovadă că a reuşit să se claseze pe locul doi la un concurs în care s-au prezentat lucrări scrise despre stilul de luptă "barza albă".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu