O troiță și o icoană care îl înfățișează pe "Sfântul închisorilor", aminteşte oamenilor din Sângerei despre originea acestuia

O troiță și o icoană care îl înfățișează pe basarabeanul Valeriu Gafencu, supranumit "Sfântul închisorilor" din România, amintește că acest mucenic este originar din Sângerei.

Pentru convingerile sale politice a fost încarcerat timp de 12 ani în închisorile din România. Picturile au fost realizate de iconograful Gheorghe Gorun din Sângerei.

"El a stat în închisoare, aici am arătat ocnele. Aici am arătat Sfântul Duh, hulubul, care l-a însuflețit pe el, partea asta o bisericuță, hainele i le-am făcut din închisoare, aici i-am pus în mână ultimele lui cuvinte, care le-a rostit și crucea în mână și florile de crin. Foarte mult iubea crinul", a spus Gheorghe Gorun, iconograf.

Iconograful i-a dedicat și un poem mucenicului de la Sângerei.

"Prietenul lui: Ion lumânarea i-a aprins
Cu mâna ochii i-a închis
Și a șoptit încetișor
S-a stins Sfântul Închisorilor
Cu crucea-n gură el s-a dus
La Domnul, la Hristos Isus
Zâmbind cu sufletul Curat
La Dumnezeu s-a ridicat", a spus Gheorghe Gorun.

Între 1932 și 1940, Valeriu Gafencu a învățat la Liceul „Ion Creangă” din Bălți. După anexarea Basarabiei de URSS, s-a refugiat cu familia în România. Pentru activitatea legionară, autoritățile române l-au arestat. El a trecut prin câteva închisori – de la Aiud, Pitești și Târgu Ocna.

"Familia Gafencu s-a refugiat la Iași, în România, unde Valeriu și-a făcut studiile la Filozofie și Drept. Mai apoi a fost un activist a mișcării Legionare. Din start a fost încarcerat la Aiud, unde a făcut parte din grupul misticilor şi unde a și început să studieze Scriptura și să se apropie de creștinism", a declarat Radu Marandiuc, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Sângerei.

În apropiere de locul unde a trăit familia Gafencu, oamenii de bună credință au construit o troiță, ridicată acum 10 ani drept omagiu adus martirului pentru suferințele sale. Valeriu Gafencu a fost supranumit "Sfântul Închisorilor" de către scriitorul Nicolae Steinhardt.

În vârstă de 31 de ani, Valeriu Gafencu s-a stins la 18 februarie 1952 în închisorile de la Târgu Ocna.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu