O termocentrală de ultima generaţie a fost inaugurată la Bălţi

O termocentrală de ultima generaţie,  a fost inaugurată, astăzi, la Bălţi. Această a fost construită timp de un an şi jumătate şi a costat peste zece milioane de euro, dintre care şapte milioane au fost oferite sub formă de împrumut, de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Vestea bună este că după construcţia termocentralei s-ar putea reduce peste 50 la sută din costurile pentru producerea energiei termice şi electrice. Prin urmare, şi facturile consumatorilor din Bălţi ar putea fi mai mici, deoarece aceştia vor avea un consum mai eficient de energie.

Noua termocentrală a fost construită de la temelie, pe teritoriul unei termocentrale vechi. Utilajele au fost aduse din România, mai mult de atât, tot specialiştii de peste Prut au petrecut instructaje pentru muncitorii de la termocentrală.

"Totul este nou şi nu seamănă cu absolut nimic ce aţi văzut la centrala vechi. Este o centrală în cogenerare, în care se recuperează toată energia produsă.Căldura produsă de motor, care orice motor în funcţionare produce o energie termică, aceasta este recuperată în nişte recuperatoare de căldură, aşa de numesc", a spus consultantul tehnic din România, Cosmin Petre.

Potrivit directorului interimar al CET-Nord, Marian Brînza, noua termocentrală este nu doar modernă, dar şi economă. De aceea, beneficiarii ar putea plăti, în curând, facturi mai mici la încălzire.

"Cele mai principale beneficii ar fi optimizarea costurilor. Acest factor va influenţa în general la toate costurile, dar va fi cel mai mult apreciat de Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică", a spus directorul general interimar CET-NORD, Marian Brînza.

Finanțatorul principal al proiectului este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a oferit şapte milioane de euro, sub formă de împrumut, pentru construcţia termocentralei şi 740 de mii se euro, sub formă de grant. Totodată, mai multe ţări, precum Cehia, Danemarca, Germania şi Polonia au donat bani într-un fond comun, pentru construcţia termocentralei de la Bălţi.

"Ca rezultat a acestui proiect oamenii vor putea să-şi regleze mai bine consumul de energie termică şi de fapt vor şti pentru ce plătesc. Şi aceste investiţii vor putea permite furnizarea unor servicii de calitate cu eficienţă mai mare, cu emisii mai mici şi cu o gestionare mai bună",Angela Sax, directorul de țară BERD pentru Moldova.

Termocentrala proaspăt inaugurată funcţionează din octombrie, când a început sezonul termic la Bălţi. Aceasta a înlocuit în totalitate, distribuţia de agent termic al sistemului vechi.


 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu