O ţară din Europa pregăteşte un proiect de lege ce ar permite monitorizarea în regim online a serviciilor de mesagerie

Austria pregăteşte o lege prin care să ofere poliţiei autoritatea de a monitoriza serviciile de mesagerie, precum WhatsApp şi Skype, într-o tentativă de a contraca infractorii care evită din ce în ce mai mult să comunice telefonic, scrie Digi24.ro.

Guvernul a cerut unui grup de experţi politici, IT, în drepturi civile şi jurişti să analizeze proiectul de lege care ar permite monitorizarea în timp real a discuţiilor prin serviciile şi aplicaţiile de mesagerie, a declarat un oficial din Ministerul Justiţiei.

Supravegherea ar fi permisă numai prin mandat judecătoresc în cazul anchetelor vizând activităţi teroriste şi alte infracţiuni ce pot fi pedepsite cu până la cinci ani de închisoare.

Printre alte ţări care au legi similare se numără Franţa, Italia, Polonia şi Spania, a explicat Ministerul Justiţiei.

Deocamdată nu este clar cum ar face Austria astfel de supraveghere, dar una dintre metode ar fi instalarea de programe pe computerele şi dispozitivele mobile ale suspecţilor care folosesc servicii de mesagere cu criptare "end-to-end", ce împiedică accesarea discuţiei folosind căile tradiţionale.

Astfel de programe sunt vândute Guvernelor de o serie de companii specializate.

Tribunalele austriece au condamnat deja mai multe persoane la închisoare pentru legături cu organizaţii teroriste în baza datelor obţinute de pe dispositive confiscate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu