O singură şcoală de hipism în Moldova, şi aceea într-o stare deplorabilă

Embed:

Moldova are o singură şcoală de hipism, dar şi aceea este într-o stare deplorabilă. Grajdurile se ruinează, muncitorii sunt lipsă, iar banii de la stat sunt puţini. Conducerea şcolii republicane de hipism spune că are nevoie de cel puţin 20 de milioane de lei ca şcoala să poată funcţiona normal.

De douăzeci de ani nu s-a făcut nicio investiţie majoră în Şcoala republicană de hipism. Cei peste 100 de cai sunt ţinuţi în grajduri vechi, care se ruinează.

În încăperea unde sunt antrenaţi caii pe timp de iarnă este nevoie urgent de reparaţie capitală. Acoperişul şi geamurile sunt stricate. Pentru aceasta este nevoie de cel puţin două milioane de lei.

Mai mult, în şcoală nu există duşuri pentru cei care frecventează cursurile de hipism şi nici canalizare. Dar problemele nu se opresc aici.

Sunt foarte puţini oameni, nu vor să vină să muncească aici, din cauza că salariul e mic. Mai trebuie trei, patru persoane ca să îngrijească de cai", a relatat Mihai Panaguţă, şeful de gospodărie.

Puţinii bani primiţi de la stat nu sunt suficienţi nici măcar pentru achiziţionarea nutreţului. Caii sunt hrăniţi doar cu fân, orz sau ovăs, deşi în mod normal, ar mai trebui să primească şi legume, mere şi nuci.

"De la stat primim două milioane de lei pe an, din care 1 milion şi 480 de mii constituie salariul şi indemnizaţiile şi numai 600 de mii sunt pentru a exista", explică Petru Moisei, directorul Şcolii republicane de hipism.

Totuşi, directorul este optimist. El spune că acum, împreună cu Ministerul Agriculturii, pune bazele unui parteneriat public privat pentru a atrage investitori străini. Asta ar putea duce la participarea Moldovei la Competiţii internaţionale de hipism şi ar face posibilă construcţia unui hipodrom.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu