O sculptură a lui Tutankhamon s-a vândut cu 5,3 milioane de euro

Un portret sculptat al faraonului Tutankhamon s-a vândut, joi seară, la o licitație organizată în Londra, cu 5,3 milioane de euro. Vânzarea a stârnit un val de contestații din partea autorităților egiptene. 

Sculptura realizată în cuarţit brun, cu o vechime de peste 3.000 de ani şi o înălţime de 28,5 centimetri, a fost vândut cu peste 4,7 milioane de lire sterline (5,3 milioane de euro) de casa de licitaţii Christie’s. Lucrarea îl înfăţişează pe zeul Amon sub trăsăturile faraonului Tutankhamon şi reprezintă „o modalitate de a-l pune pe suveran la acelaşi nivel cu zeii”, potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii Christie’s. 

Licitaţia a declanşat nemulţumirea profundă a autorităţilor de la Cairo, care au cerut în iunie reprezentanţilor casei Christie’s să renunţe la această licitaţie. Guvernul egiptean a cerut „stoparea vânzării tuturor celorlalte piese egiptene în cadrul licitaţiei organizate de Christie’s, subliniind „importanţa pe care o are obţinerea tuturor certificatelor de achiziţie” aferente acestor obiecte. Joi seară, aproximativ zece persoane, fluturând steaguri egiptene, au participat la un protest organizat în apropiere de sediul casei de licitaţii, purtând pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Istoria Egiptului nu este de vânzare” şi „Opriţi traficul de antichităţi!”, scrie libertatea.ro

 

Lasă un comentariu