O scrisoare în care poetul francez Baudelaire îşi anunţa intenţia de a se sinucide va fi scoasă la licitaţie

O scrisoare din tinereţea lui Charles Baudelaire, în care poetul francez îşi anunţa intenţia de a se sinucide, o tentativă căreia i-a supravieţuit în 1845, va fi pusă în vânzare alături de alte 34 de texte ale autorului volumului ''Les Fleurs du Mal'', duminică, în cadrul unei licitaţii ce va fi organizată de casa Osenat, scrie agerpres.ro.

"Când domnişoara Jeanne Lemer vă va preda această scrisoare, eu voi fi mort (...). Mor într-o groaznică îngrijorare (...). Mă sinucid pentru că nu mai pot să trăiesc, pentru că oboseala de a adormi şi oboseala de a mă trezi îmi sunt insuportabile", îi scria amantei sale, Jeanne Duval, celebrul poet francez, neînţeles de familia lui şi copleşit de probleme cauzate de lipsa banilor şi de consumul excesiv de alcool, măcinat de îndoială în privinţa talentului său literar. A încercat să se sinucidă cu o lovitură de cuţit, însă fapta lui a rămas fără consecinţe medicale grave. Poetul avea pe atunci vârsta de 24 de ani şi a trăit, apoi, încă 22 de ani.

Această scrisoare, estimată la un preţ cuprins între 60.000 şi 80.000 de euro, va face parte din lotul principal al licitaţiei organizate de casa Osenat, al cărei sediu se află în oraşul Fontainebleau, la sud-est de Paris.

Alte texte de Baudelaire, ce conţin stilul său sinuos şi recognoscibil, vor fi puse în vânzare: poezia de dragoste "Les promesses d'un visage", însemnări care contestau criticile literare violente pe care le-a primit volumul "Les Fleurs du mal", înscrisuri în care poetul îşi descria plictiseala, "gândurile negre", "furia" şi ura faţă de "canalia franceză".

Scrisori care îi erau adresate şi au fost expediate de Barbey d'Aurevilly, Eugene Delacroix, Victor Hugo şi Edouard Manet fac parte, de asemenea, din această colecţie excepţională.

Numeroşi alţi scriitori din secolul al XIX-lea şi al XX-lea figurează, de asemenea, în această licitaţie, prin intermediul unor schimburi epistolare pline de pasiune, ce vizau anumite dezbateri literare şi ştiinţifice din epocă.

Ciorne pentru "La Bete Humaine", de Emile Zola, al 17-lea roman din seria "Les Rougon-Macquart" şi reprezentând un omagiu adus căilor ferate, corectate chiar de celebrul romancier francez, exponent de seamă al realismului social, vor fi puse în vânzare. Texte semnate de Emile Zola care se află încă în colecţii private sunt extrem de rare, aproape toate documentele sale fiind deţinute în prezent de Biblioteca Naţională a Franţei.

Vor fi scoase la licitaţie şi două scrisori expediate de Marcel Proust mamei sale şi un portret fotografic din 1896 în care poate fi văzut Lucien Daudet, fiul lui Alphonse Daudet, în timp ce îl priveşte drăgăstos pe autorul romanului "În căutarea timpului pierdut", sprijinit de umărul acestuia. Fotografia a fost considerată scandaloasă de familia lui Marcel Proust.

Documente şi scrisori semnate de Hector Berlioz, Louis-Ferdinand Celine, Sigmund Freud, Gustave Flaubert, Albert Einstein, Stephane Mallarme, Paul Verlaine, Jean-Paul Sartre şi alţi mari intelectuali francezi vor fi puse în vânzare în cadrul aceleiaşi licitaţii de duminică.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu