O săptămână plină de evenimente. Ce s-a schimbat în ţară în ultimele zile

Embed:

Negocierile pentru desemnarea unui nou prim-ministru, prezentarea raportului de progres al Moldovei în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi audierea liberalului Mihai Ghimpu în dosarul cazinourilor sunt doar câteva evenimente politice care au marcat această săptămână. 

Săptămâna aceasta, au început consultările preşedintelui Nicolae Timofti cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare, pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. Şeful statului a discutat şi cu deputaţii neafiliaţi. Fracţiunea PCRM a respins invitaţia preşedintelui ţării. În urma consultărilor, Nicolae Timofti a declarat că săptămâna viitoare ar putea fi propusă candidatura pentru funcţia de prim-ministru.

Totodată, foştii colegi de coaliţie au continuat negocierile pentru depăşirea crizei politice. După mai multe runde de discuţii, reprezentanţi partidelor din fosta Alianţă au decis că noul acord al viitoarei coaliţii, care a fost definitivat, va fi făcut public.

Tot săptămâna aceasta am aflat rezultatele unui sondaj naţional, realizat de IMAS Chişinău, la comanda Publika TV, conform căruia, moldovenii îşi doresc un prim-ministru tehnocrat.

După prezentarea raportului de progres, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Shuebel, a declarat că Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică pentru a putea continua reformele. În acelaşi context, comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Stefan Fule, a precizat că moldovenii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană abia când va fi soluţionat conflictul transnistrean.

Partidul Liberal Democrat a desemnat un grup de deputaţi care va discuta cu opoziţia comunistă despre iniţiativa de demitere a preşedintelui Parlamentului Marian Lupu. Joi, deputaţii PCRM au cerut. în plenul Legislativului. abrogarea legii care interzice folosirea simbolurilor comuniste în scopuri politice.

Vineri, liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost audiat de procurori în calitate de martor, în aşa-numitul "Dosar al cazinourilor". Iar zilele trecute au fost selectaţi candidaţii pentru funcţia de procuror general.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu