O şansă la viaţă. Moldova marchează Ziua donatorilor de organe

Fiecare din noi poate salva vieți devenind donator de organe. Este mesajul transmis de Agenția transplantului în contextul marcării Zilei naţionale a donatorilor de organe. Astăzi, medicii au ieşit în stradă, și au încercat să le explice trecătorilor despre cât de important este să fii donator. Cetățenii s-au arătat deschiși și au menționat că dacă de ei ar depinde viața unui om, ar face acest pas fără a sta pe gânduri. 

Elena Șchiopu a beneficiat de transplant de rinichi acum patru ani, iar cel care i-a oferit șansa la o viață sănătoasă a fost chiar tatăl său.

"Mi s-a spus că unica ieșire din situație este transplantul, iar altă soluție nu este, alt tratament nu este. În toamna anului 2013 am început să facem procedurile de compatibilitate cu tata, am făcut analizele, compatibilitatea era la 60%. "

Vestea că ai nevoie de un transplant poate fi un șoc. Nicolae Lupașcu știe cât de complicat este conștientizezi că vei ajunge pe masa de operație. Așa că după ce a beneficiat de o astfel de procedură a decis să-i ajute pe cei aflați în situația lui.

"Venim în sprijinul pacienților să le explicăm care este beneficiul unui transplant, riscurile care sunt, pot să apară și riscuri în transplant. Îi încurajăm să facă transplant pentru că sunt mulți cărora le este frică."

Potrivit vicedirectorului Agenției de Transplant, în acest an, 14 persoane au fost înregistrate ca și donatori, iar numărul de transplanturi efectuate a crescut.

"De la începutul anului în Republica Moldova au fost efectuate 17 transplanturi renale și 11 transplanturi hepatice. Noi suntem în creștere după numărul transplanturilor hepatice în comparație cu anul 2016 când au fost efectuate nouă transplanturi", a declarat Grigore Romanciuc.

Medicii mai spun că în cazul donatorilor aflați în moarte cerebrală situația este dificilă. Deseori familia pacientului este împotriva donării organelor.

"Luna martie, donator potențial, constatată moartea cerebrală. Am discutat cu familia, refuz categoric fără nicio explicație. A urmat o discuție repetată, dar nu i-am putut convinge că ar putea salva câteva vieți", a menţionat Alexandru Solomatin, coordonator de transplant.

De cealaltă parte, cetățenii spun că și-ar dona organul dacă asta ar salva pe cineva.

"Aș fi de acord să donez, de ce nu. Socot asta destul de bine. Adică dacă omul se duce din viață, pleacă și dacă poate să ajute pe cineva care e grav bolnav, eu cred că e destul de bine", a menţionat un bărbat.

"Eu sunt pro acestei idei fiindcă dacă aș putea, aș dona, sigur. Mai ales când vine vorba de ficat, pentru că știm că se restabilește, sigur aș dona", a spus o femeie.


Dezvoltarea serviciului de transplant de organe şi ţesuturi în țara noastră a demarat cu transplantul ţesutului osos şi corneei. În anul 1982 a fost înfiinţat Centrul de Transplant Renal.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu