"O şansă istorică pentru Chişinău!" Proiectul GRANDIOS care va aduce beneficii orăşenilor

Embed:

Toate clădirile publice şi rezidenţiale din Chişinău vor beneficia de avantajele unui proiect energetic, implementat de Primăria Capitalei şi finaţat din fonduri europene. Soluţia presupune izolarea termică a fiecărui bloc localitiv în parte, iar ca rezultat infrastructura va corespunde cerinţelor europene.

"Prin acest mod, putem realiza economii de până la 45 la sută. Se prevede instalarea unui punct termic individual în fiecare bloc locativ, iar acoperişul, pereţii şi subsolurile vor fi izolate termic, precum şi geamurile vor fi schimbate. Astfel de soluţii ne vor permite să depăşim starea proastă a infrastructurii", a explicat primarul Dorin Chirtoacă.

Proiectul este încă în stare de concept, însă o contribuţie a locatarilor este luată în considerare.

"Pentru aceasta locatarii vor trebui să vină cu o posibilă contribuţie de 10 la sută, iar totodată va fi format un grup de conducere pentru coordonare. Este un concept care urmează a fi definitivat. Vom discuta cu societatea detaliile", a spus edilul.

Cât despre preţuri şi durata implementării proiectului, Dorin Chirtoacă a spus că: "De la 40 la 80 de euro constă reabilitarea unui metru pătrat. Spre exemplu, lucrările pentru un bloc locativ vor costa până la 200.000 de euro. Este un proces care va dura ani de zile, 10-20 de ani. Creditul acesta va fi practic gratuit, dobânda fiind de 1%. Va fi o şansă istorică pentru Chişinău. Ceea ce am găsit în Europa a fost doar susţinere şi deschidere".

Pe lângă acest proiect, primarul îşi doreşte reconstrucţia tuturor drumurilor din Capitală şi la ieşirea din ea, precum şi realizarea proiectului de colectare a deşeurilor pe categorii şi reciclarea lor. Ca o concluzie, Dorin Chirtoacă a spus că se va pensiona liniştit dacă aceste lucururi vor fi realizate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu