O rusoaică, angajată de 10 ani în cadrul Ambasadei Statelor Unite la Moscova, suspectată de SPIONAJ pentru Rusia

Embed:

O rusoaică, angajată de 10 ani în cadrul Ambasadei Statelor Unite la Moscova, a spionat pentru serviciile de securitate ale Rusiei, scrie presa americană. Femeia lucra pentru Serviciul Secret, agenţia care se ocupă de paza preşedintelui şi a vicepreşedintelui SUA. Ea avea acces la sistemele de intranet şi de e-mail ale serviciului, inclusiv la informaţii confidențiale, cum ar fi agenda liderului de la Casa Albă.     

Totuşi, femeia nu ar fi avut acces la date strict confidențiale, potrivit autorităţilor de la Washington. Primele suspiciuni au apărut în 2016, în urma verificării periodice a angajaţilor, iar agenţii americani de contrainformaţii i-au furnizat o serie de documente false care au ajuns apoi în posesia FSB. A fost dovada că femeia avea contacte cu angajaţii serviciului de securitate al Rusiei. În ianuarie 2017 a fost alertat Serviciul Secret al SUA, iar activitatea suspectei a fost strict monitorizată. Ea a fost concediată după 5 luni, în aceeaşi perioadă în care au fost retraşi de la post, la cererea Kremlinului, peste 750 de angajaţi ai ambasadei SUA.

Acţiunea a avut loc ca urmare a expulzării unui număr similar de diplomaţi ruşi de la Washington, în urma acuzaţiilor privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA.  Acum două săptămâni, o altă rusoaică a fost arestată în Statele Unite pentru spionaj în favoarea Moscovei. Maria Butina, care avea o viză de studii, se infiltrase în Asociaţia Naţională pentru Arme, cel mai puternic grup de lobby de profil din SUA. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu