O româncă va primi de la stat 10 mii de euro pentru că autorităţile nu au răspuns corespunzător sesizărilor de violenţă conjugală

România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata unor daune morale de 10.000 de euro unei femei, pentru că autorităţile nu au răspuns corespunzător sesizărilor acesteia, care s-a plâns de violenţă conjugală şi de încălcarea secretului corespondenţei electronice de către fostul soţ.

Născută în 1970 şi cu domiciliul în Tulcea, Gina-Aurelia Buturugă a formulat mai multe plângeri împotriva soţului pentru violenţă domestică. Ea a invocat faptul că a fost ameninţată cu moartea, apoi a fost lovită pentru a-şi retrage plângerea de la poliţie.

După divorţ, femeia a invocat faptul că bărbatul a consultat în mod abuziv conturile sale electronice - inclusiv contul Facebook - şi a copiat conversaţiile sale private, documente şi fotografii.

Parchetul a clasat cauza pe motiv că ameninţarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenţei a fost formulată tardiv.

După epuizarea căilor de atac din România, reclamanta s-a adresat CEDO, cu sediul la Strasbourg. 

În decizia transmisă marţi în cazul 'Buturugă v. România', judecătorii europeni au constatat că autorităţile române nu au anchetat faptele de violenţă domestică şi, prin urmare, nu au oferit un răspuns corespunzător la gravitatea faptelor semnalate de reclamantă.

Judecătorii europeni au evidenţiat de asemenea că hărţuirea şi intimidarea în spaţiul cibernetic sunt recunoscute ca un aspect al violenţei împotriva femeilor şi fetelor şi că pot apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidenţialităţii informatice, a intruziunii în calculatorul victimei sau copierii, distribuirii şi manipulării de date şi imagini, printre care şi date cu caracter personal.

 

loading...

Lasă un comentariu