O profesoară din Capitală, înregistrată cum ameninţă cu bătaia copiii din clasa întâi: "Îţi trăsnesc un capsator, rămâi acolo"

Embed:

Caz ieșit din comun la Liceul "Socrate" din Capitală. O profesoară a fost înregistrată în timp ce striga, insulta și-i amenința cu bătaia pe copiii din clasa întâi, pe care ar trebui să-i educe.

Înregistrarea audio scandaloasă a fost distribuită pe reţelele de socializare de tatăl unui copil care învaţă în clasa respectivă. După mediatizarea cazului, învățătoarea și-a depus demisia. Potrivit Direcției educație, cererea a fost însă respinsă, iar aceasta a fost concediată în baza articolului 86 din Codul Muncii, care prevede concedierea din sistemul de învăţământ, fără a mai putea profesa în domeniu. Și Procuratura generală s-a autosesizat în acest sens. 

"Staţi şi vă uitaţi unul la altul. Doi prostănaci se împrumută cu prostănacie. Te uiţi la linie, mergi pe linie sus. Pe linie de ce te-ai dus pe rotunjire pe linie. Îţi trăsnesc un capsator de aista rămâi acolo. Dacă nu înțelegi din cuvânt am să trec la bătaie.Tu nu înțelegi, să vin să îți dau un baston în cap?"

Tatăl, care a publicat înregistrarea spune că de când copilul său frecventează şcoala, a observat schimbări în comportament. Iată de ce a decis să verifice ce se petrece în clasă.

Părinţii copiilor sunt revoltaţi de această situaţie. Cristina Ermac povesteşte că fiul său i s-a plâns de mai multe ori că profesoara strigă la elevi, iar atunci când i-a cerut socoteală învățătoarei, aceasta a asigurat-o că are un comportament corect faţă de copii. Totuşi, înregistrările audio au confirmat bănuiala.

"Amenința cu răfuială fizică, profesoara strigă extrem de mult. Este o tortură psihologică pentru un om matur, dar pentru un copil distruge absolut totalmente. Problema este că asta se întâmplă zi la zi."

Iar această mamă susţine că băiatul ei are nevoie de consiliere psihologică pentru că este speriat.

"A început să-şi facă necesităţile fiziologice în pat. Acesta este un semn că copilul are o problemă emoţională. Eu l-am întrebat,dar nu a vrut să-mi spună absolut nimic. Eu ca mamă sunt speriată, sunt şocată, sunt indignată. "

Astăzi, părinţii s-au întâlnit cu administraţia instituţiei de învăţământ pentru a discuta problema. Directorul liceului zice că niciodată nu a observat ca învățătoarea cu pricina să aibă un comportament agresiv.

"Este pusă la bătaie imaginea instituţiei. Trebuie să studiem bine Codul Muncii, Codul Civil, sunt reguli. Nu am cerut explicaţii, chiar nu am cerut. Ei îmi ştiu caracterul meu că, atunci când are de suferit un copil sau altul, pe mine mă doare. Eu cred că, în cazul acesta, când colegii mei procedează aşa, este o trădare", a spus ION SIREŢEANU, directorul Liceului "Socrate".

Învățătoarea vizată în acest caz are 41 de ani și lucrează în Liceul "Socrate" al patrulea an.

Am încercat să obținem o reacție de la învățătoarea cu pricină. Aceasta a refuzat însă să discute cu presa și s-a ascuns în birou. Potrivit directorului, ea și-a recunoscut parțial vina și a depus o cerere de demisie. Astăzi ar urma să se convoace consiliul de etică pentru a decide soarta acesteia.

Tot astăzi, o comisie a Direcției educație, din Chișinău, a mers la liceu pentru a investiga cazul. La inițiativa direcției, comisia a luat decizia ca învățătoarea să fie concediată, fără dreptul de a mai activa în domeniul învăţământului.

”Având în vedere că faptele s-au adeverit, noi am purces la varianta ca persoana să fie eliberată în baza articolului din Codul Muncii, nu din propria inițiativă", a spus VALERIU MÎRZA, directorul adjunct al Direcției educație.

Psihologul Zinaida Gribincea spune că un asemenea comportament din partea unui profesor poate crea o uzură psihică copiilor, de aceea este necesar de a fi izolată de elevi.

”Copiii pot dezvolta anumite stări de depresie. Abuzul verbal poate provoca stresul post traumatic. De asemenea, apariția nevrozelor la această vârstă este eminentă, pentru că la vârsta de 7 ani, copiii trec printr-o criză de dezvoltare și au nevoie mai mult ca oricând de afecțiune”, a spus ZINAIDA GRIBINCEA, psiholog.

Și Procuratura generală s-a autosesizat pe acesta caz. Oamenii legii au deschis o anchetă şi investighează cazul prin prisma prevederii din Codul penal privind tratamentul inuman și degradant.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu