O privire înapoi. Filmul evenimentelor din 7 aprilie 2009

Embed:

În seara zilei de 6 aprilie 2009, zeci de mii de tineri s-au adunat în centrul Chişinăului, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Ei s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare. Protestul a fost numit "Revoluţia Twitter" şi a fost scânteia lui 7 aprilie.

"Zi de doliu naţional. Dacă nu ai votat pentru PCRM, ia o lumânare şi ieşi în stradă! Ne vedem la ora 18.00, la Ştefan cel Mare!". Aşa suna cel mai accesat mesaj pe internet pe 6 aprilie 2009. Protestul a izbucnit a doua zi.

La ora zece, sunt cinci mii de tineri în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Câţiva dintre ei aruncă pietre şi ouă spre clădirea Preşedinţiei, apoi distrug maşina de pompieri care îndreptase tunurile cu apă spre ei.

Ies în stradă din ce în ce mai mulţi oameni, care umplu scuarul Preşedinţiei şi forţează scutul format din poliţişti.

În centrul oraşului s-au strâns 30 de mii oameni, prea mulţi pentru scutierii care se retrag. Birourile din clădirea Preşedinţiei sunt distruse şi incendiate. Poliţiştii intervin în forţă, inclusiv pe stradă, şi ambele tabere au răniţi.

Tinerii pornesc spre Guvern, în timp ce liderii opoziţiei cer alegeri repetate.

Poliţia revine cu gaze lacrimogene şi apar zvonuri despre primele victime. Doi protestatari reuşesc să arboreze drapelul României şi pe cel al Uniunii Europene pe sediul Preşedinţiei.

Manifestanţii pornesc spre Televiziunea naţională, care transmitea emisiuni de divertisment. Şefii postului îi trimit urgent pe angajaţi acasă.

La Bălţi şi Ungheni sunt organizate marşuri de protest, iar la Chişinău politicienii cad de acord să fie renumărate voturile de la alegerile din 5 aprilie. Liderii opoziţiei fac apel la tineri să iasă din sediile ocupate şi devastate.

Pe 8 aprilie, premierul Zinaida Greceanâi face un apel către mame să-şi ţină soţii şi copiii acasă.

"Jertfele umane vor fi foarte greu de evitat. Poliţia va folosi toate mijloacele pentru apărarea constituţionalităţii R. Moldova, inclusiv arme", declara atunci Zinaida Greceanâi.

Dar manifestaţiile au continuat până pe 10 aprilie, de data aceasta fără violenţe şi distrugeri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu