O prestigioasă publicaţie britanică DEZVĂLUIE schemele lui Platon: A folosit firme offshore din Scoția ca să o plătească pe Kozlovska

Embed:

O investigație făcută de jurnaliştii de la The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raider-ul nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska.

Potrivit jurnaliştilor Carlos Alba și Jordan Ryan, unele companii din Scoția ar fi fost folosite pentru spălare de bani și campanii de lobby pentru infractorii Veaceslav Platon și Muhtar Abliazov. În investigaţie se spune că Open Dialog a fost finanţată prin intermediul unei firme gestionate de concubinul lui Kozlovska. Plățile către fundaţie au fost făcute prin diferite companii din Scoția. Una dintre acestea, Kariastra Project, a fost înregistrată în februarie 2013, într-un birou virtual din Bath Street, Glasgow. Spațiul principal pentru afaceri indicat este la adresa 78 Montgomery Street, Edinburgh, care găzduiește un număr mare de firme offshore.

Printre partenerii offshore, indicați în documentele de înregistrare, sunt Lausanne Group SA și Sion Holding SA, ambele deținute de Avenilla Commercial, nominalizată într-un raport al anchetatorilor americani, care investigau un presupus caz de corupție din Republica Moldova.

Cei doi jurnaliști britanici au mers la adresa indicată şi iată ce au constatat:

"Ceea ce distinge această proprietate este faptul că este centrul unui caz de investigație de spălare a banilor în sumă de milioane de lire. Companiile înregistrate la această adresă și la o altă adresă din Edinburgh sunt acuzate de spălarea a peste 26 milioane lire sterline, dintre care unele au fost folosite pentru a plăti fonduri într-o companie condusă de soțul lui Kozlovska, Bartosz Kramek, care a făcut donații către FOD, potrivit Administraței Naționale Fiscale din Polonia", se arată în investigația din The Sunday Times. 

Jurnaliștii britanici scriu că firma lui Kramek, Silk Road Bureau of Analysis and Information, a primit de la Kariastra Project peste 720 de mii de lire sterline. La fel, Silk Road a primit peste 348 de mii de lire sterline de la Stoppard Consulting. Aceasta din urmă este afiliată companiilor deținute de Platon. Din acești bani au fost plătite campanii de lobby care să-l prezinte pe Platon drept victimă a persecutărilor politice. Acest fapt a fost recunoscut şi de către Martin Mycielski, responsabilul pentru relații publice de la Fundaţia Open Dialog, se mai spune în investigaţie. Acesta a mai recunoscut şi faptul că fundaţia a plătit zborurile pentru familia lui Platon, cum se arată şi într-o investigaţie Zeppelin.


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu