O posibilă coliziune între sateliţi, evitată de specialiştii de la ESA

Specialiştii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au anunţat marţi că au deviat de pe traiectoria sa un satelit de monitorizare a vânturilor atmosferice pentru a evita astfel o posibilă coliziune cu unul dintre dispozitivele din constelaţia lansată de SpaceX, care au misiunea de a furniza acces la internet, informează AFP.

"ESA a efectuat pentru prima dată ieri o manevră de evitare (creştere a altitudinii) pentru a-şi proteja satelitul Aeolus de o coliziune cu unul dintre sateliţii din constelaţia Starlink lansaţi de SpaceX", a anunţat agenţia spaţială europeană într-un mesaj publicat pe contul ei de Twitter.

"Odată cu creşterea numărului de sateliţi de pe orbită, mai ales datorită mega-constelaţiilor ce conţin mai multe sute sau chiar câteva mii de sateliţi, va deveni indispensabil să încredinţăm sarcina de a executa manevre de evitare a coliziunilor unui program de inteligenţă artificială", au adăugat specialiştii de la ESA, scrie agerpres.ro.

Deşi pentru moment există doar 60 de sateliţi din reţeaua Starlik pe orbită în jurul Terrei, Elon Musk, CEO-ul companiei SpaceX, are ambiţia de a lansa aproximativ 12.000 de sateliţi de acest tip pentru a furniza întregului Glob acces la internet de mare viteză.

"ESA a efectuat 28 de manevre de evitare a coliziunilor în 2018 din cauza unui satelit inactiv sau a unor fragmente rezultate în urma unor coliziuni precedente. Calcularea traiectoriilor, a riscului de coliziune, a consecinţelor generate de diferitele acţiuni posibile... toate aceste manevre necesită mult timp", a continuat ESA în acelaşi mesaj publicat pe Twitter.

Din cauza înmulţirii deşeurilor spaţiale de orice fel - au fost numărate peste 20.000 de deşeuri spaţiale pe diverse orbite în jurul Terrei -, ESA intenţionează să ceară ţărilor membre o creştere semnificativă a eforturilor consacrate securităţii în spaţiu cu ocazia unei reuniuni a Consiliului ESA la nivel ministerial, ce va avea loc în luna noiembrie în oraşul spaniol Sevilla.
loading...

Lasă un comentariu