O ploaie cu grindină cât oul de găină a făcut prăpăd în nordul ţării. IMAGINI CARE TE ÎNFIOARĂ

Embed:

Zeci de case avariate și peste o sută de hectare de livezi distruse. Asta a lăsat în urmă ploaia cu grindină care a căzut ieri, în satul Cunicea din Raionul Florești.

Oamenii sunt disperați. Acum, când era timpul să culeagă roada de pe câmpuri sau din grădini, s-au trezit cu pământurile devastate.

O comisie a Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale urmează să stabilească valoarea pagubelor. 

Grindina a deteriorat peste 50 de case din Cunicea. Oamenii spun că ploaia a început ca din senin și, în doar câteva minute, a făcut prăpădul. Unii au rămas fără acoperiș la case chiar în pragul iernii:

"Bucățile de gheață erau mai mari decât această piatră. A fost înspăimântător. Cât despre casă, am calculat și trebuie să schimb undeva 170 de foi de ardezie."

Unii oameni au rămas și fără mașini. Grindina a fost atât de puternică, încât automobilele au fost practic făcute zob. Acest bărbat trebuie acum să repare două mașini, să înlocuiască foile de ardezie de pe acoperișul casei și geamurile de la uși și ferestre.

Acum, că acoperișurile sunt găurite, oamenilor le plouă în case la propriu: 

"Toată noaptea am stat de pază împreună cu soțul. Am pus pe jos peliculă, ligheane. Această parte a fost cea mai deteriorată".

Grindina a distrus peste o sută de hectare de livezi din preajma satului. Simion Danțov are o livadă mere de 50 de hectare. Acum, agricultorul a rămas practic fără roadă. El spune că fructele nu vor mai fi bune nici măcar pentru suc.

Simion Danțov susţine că o ploaie care a durat vreo zece minute i-a adus pagube de milioane și nu are culturile asigurate: "Gheața încă s-a mai topit. Vă imaginați cât de mari erau bucățile de gheață?"

"Sută la sută, în acest an vom avea puțină roadă. Mai mult, și roada de anul viitor a fost compromisă. Poate chiar și următorii doi ani", a spus agricultorul, Simion Danțov.

Grindina a distrus și cele cinci hectare de căpşuni ale lui Vitalie Moraru.

"Cu un leu și jumătate am cumpărat răsadul, și avem 40 de mii de fire de răsad la un hectar. Plus la asta, sistemul de irigare. Se adună", a comunicat agricultorul, Vitalie Moraru.

În satul vecin, Ciripcău, există un sistem anti-grindină. Acesta acoperă doar 60 la sută din teritoriul localității.

În același timp, autoritățile din raionul Florești spun că nu-i vor putea despăgubi pe oameni, pentru că nu au bani. Bugetul de rezervă al satului Cunicia este de 14 mii de lei.

"Nu cred că raionul va putea să acopere toate necesitățile. Ar fi nevoie ca și din rezervele de stat să ne ajute puțin pentru a îndestula cerințele oamenilor", a afirmat vice-președintele raionului Florești, Gheorghe Gonciar.

Pagube s-au înregistrat și în alte localități din nordul țării. Potrivit autorităţilor locale din Şoldăneşti, în satul Olişcani, vântul puternic a distrus 40 de foi de ardezie de pe acoperişul gimnaziului, a centrului de sănătate dar şi ale câtorva case din sat. Și în Cobîlea ploaia a avariat mai multe case. De asemenea, au fost compromise 50 de hectare de livadă şi 21 de hectare de soia.  Iar în satul Chersac, Teleneşti, mai multe construcţii au rămas fără acoperişuri

Și ucrainenii au parte de vreme rea.

În orașul Berdîciv din regiunea Jîtomir, a căzut grindină de mărimea unui ou de găină. Acolo, mai multe case și automobile au fost avariate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu