O piesă de șah estimată la un milion de lire sterline a fost cumpărată cu 5 lire dintr-un târg

O piesă de șah care a stat în sertarul unei familii din Edinburgh peste 50 de ani ar putea să se vândă marți seara cu un milion de lire sterline la o licitație organizată la Londra, scrie libertatea.ro.

Piesa care face parte din celebra tablă de șah Lewis a fost cumpărată de bunicul actualilor proprietari pentru 5 lire în 1964. Deși acesta avea un magazin de antichități nu a avut idee cât de importantă este piesa de 8,8 cm realizată din fildeș de morsă, scrie BBC News. După ce acesta a murit, piesa a rămas moștenire familiei care a prețuit-o fără a știi însă ce avere țineau în casă. Recent au decis să o ducă însă la casa de licitații Sothebys pentru a vedea despre ce e vorba, iar surpriza a fost una uriașă. 

Așa au descoperit că ceea ce aveau în posesie este un „războinic” din faimoasa tablă de şah a lui Lewis, pierdută timp de secole. Tabla are 93 de piese în total, ar fi fost sculptată în secolul al XII-lea în Trondheim, Norvegia, şi este făcută din fildeş. Din cele 93 de piese descoperite în 1831, în Scoţia, 82 sunt păstrate la British Museumdin Londra, iar 11 sunt expuse la National Museum of Scotland din Edinburgh. Lipsesc cinci piese, iar una dintre acestea este tocmai cea care va fi scoasă la licitație marți seară. 

Tabla de șah a lui Lewis a fost descoperită în 1831, pe Insula Lewis and Harris – din arhipelagul Hebridelor exterioare, în nord-vestul Scoţiei – într-un recipient din piatră. 

Majoritatea istoricilor cred că şahul a fost sculptat în Norvegia între 1150 şi 1200, deci cel puţin un secol după sfârşitul aşa-numitei ere vikinge. Locul creaţiei lor ar fi, potrivit celei mai populare teorii, oraşul Trondheim, în Norvegia. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu