O parlamentară insistă asupra introducerii screening-ului cancerului mamar

Parlamentara Elena Bodnarenco recomandă introducerea screening-ului cancerului la sân şi îşi exprimă nedumerirea de ce acesta nu a fost inclus până acum. 

Acesta ar trebui să fie inclus în programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru toate femeile. 

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a invocat "resurse financiare limitate", transmite IPN.
Aliona Serbulenco a declarat că până acum au existat mamografe doar la Institutul Oncologic, Centrul Republican de Diagnostic și în rețeaua privată, unde persoanele au acces limitat. Secretarul de stat a adăugat că cele trei mamografe mobile procurate recent vor spori accesibilitatea populației din zona rurală către aceste servicii.

În structura deceselor cauzate de tumori în anul 2017, cancerul mamar a fost pe locul cinci, după cancerul uterin, pulmonar, intestinal și hepato-gastric. 511 femei au decedat în 2017, 124 dintre acestea erau de vârstă aptă de muncă. 


Cancerul la sân ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 de cazuri noi anual. Aproximativ zece la sută dintre femei pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu