O nouă zi de audieri în cazul morţii lui Sorin Paciu. Ce au spus funcţionarii, chemaţi să prezinte informaţii

Embed:

Viceministrul Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu a aflat despre tragicul incident produs la vânătoarea din Pădurea Domnească de la fostul procuror general Valeriu Zubco. Acest lucru reiese dintr-o convorbire telefonică, postată pe internet. Ulterior, autenticitatea acesteia a fost confirmată de ministrul Sănătăţii, audiat astăzi de Comisia de Anchetă. 

Viceministrul Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu i-a dat indicaţii, prin telefon, persoanei de serviciu de la Secţia Operativă a ministerului în încercarea de a salva viaţa lui Sorin Paciu.

Iată conversaţia dintre cei doi:

- Alo, bună ziua, Vlad!
- Da, eu sunt domnule ministru.
- Bună ziua! M-a sunat acum procurorul general. Ia vezi la Făleşti, ce bolnav este cu hemoragie şi să se implice. Ori trimitem chirurgul vascular, ori îl aducem la Chişinău, ori la Bălţi.

Viceministrul Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu spune că a vorbit la telefon cu Zubco de două ori. Prima dată a fost anunţat despre incident. A doua oară, viceministrul i-a explicat că pacientul va fi operat la Făleşti, fiindcă nu poate fi transportat la Chişinău.

"Dumnealui mi-a explicat în felul următor: mi-a spus că este un om foarte apropiat", a declarat viceministrul Sănătăţii Gheorghe Ţurcanu.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi spune că nu a fost informat de subalternul său despre acest caz.

"N-am aflat până am sunat eu şi l-am întrebat ce s-a întâmplat pe data 23 decembrie"

Comisia de anchetă a Parlamentului l-a audiat şi pe viceministrul de Interne, Ion Bodrug, însă el a refuzat să ofere detalii jurnaliştilor.

Şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, spune că angajaţii instituţiei nu ar fi încălcat nicio procedură, fiindcă incidentul nu s-a produs în zona de frontieră.

"Spre ruşinea noastră am aflat de la ministrul de Interne pe data de 6 ianuarie, nu am fost noi cei care să-l informăm", a declarat Dorin Purice.

La audieri au fost invitaţi şi reprezentanţii celor trei companii de telefonie mobilă.

"La întrebările comisiei, dacă până în prezent cineva din organele din urmărire penală au făcut demersuri în adresa lor privind furnizarea de informaţie pe cazul ce ţine de incidentul care a avut loc în 23 decembrie 2012, dumnealor au spus că nu au înregistrate asemenea demersuri", a declarat preşedintele comisiei de anchetă, Anatolie Zagorodnîi.

Comisia de anchetă va continua audierile la începutul săptămânii viitoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu