O nouă viaţă pentru biserica de lemn "Înălţarea Domnului" din satul Hădărăuţi

Embed:

Biserica din lemn "Înălţarea Domnului" din satul Hădărăuţi, raionul Ocniţa, care are o vechime de peste 200 de ani, ar putea fi restaurată. Ministrul Culturii a elaborat un proiect în acest sens, în vederea păstrării valorii istorice a monumentului. Lăcaşul sfânt a fost construit în perioada în care Basarabia era sub jugul Imperiului Otoman. 

"Biserica este destul de veche şi însăşi inscripţia de la cruce semilună stă sub cruce ne demonstrează că biserica este destul de veche. Şi ar trebui să aibă un aspect corespunzător timpului când s-a zidit", a spus preotul satului Hădărăuţi, raionul Ocniţa, Victor Vacarciuc. 

"O să găsim posibilităţi să aducem lăcaşul acesta la modul său iniţial. Pentru că este un monument de arhitectură foarte frumos şi rar întâlnit şi face parte din registrul naţional al monumentelor", a spus ministrul Culturii Monica Babuc. 

Ultimele lucrări de reparaţie, care au schimbat în totalitate aspectul bisericii, au fost efectuate acum 27 de ani. Atunci, lăcaşul sfânt şi-a redeschis uşile, iar oamenii au adus obiecte de cult.

Localnicii susţin că a fost necesară acea renovare, pentru că din biserica construită iniţial rămăsese doar carcasa.

La biserica "Înălţarea Domnului" din satul Hădărăuţi, raionul Ocniţa, slujbele sunt oficiate doar iarna.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu