O nouă sărbătoare în calendarul naţional. Când vom celebra Ziua Portului Popular

Embed:

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre prin care va fi instituită Ziua Portului Popular. Proiectul de lege prevede ca aceasta să fie sărbătorită în a patra duminică a lunii iunie. Inițiativa aparține Ministerului Culturii și are ca scop promovarea patrimoniului cultural imaterial, colportate de costumul tradițional.

Anual, în această zi, la nivel național vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi incifrate în simbolurile care se regăsesc pe diferitele piese din portul popular.

Cele mai recente evenimente organizate de Ministerul Culturii, precum Festivalul Iei, Parada Portului Popular, Gala Portului Popular de Iarnă, manifestările naționale organizate cu prilejul Zilei Independenţii Republicii Moldova din anii 2013-2014, dar și inițiativele parvenite din partea societății civile de a purta costumul la sărbătorile naţionale, au constituit evenimente cu un impact major pentru societate.

În ultimul timp costumul popular se bucură de o popularitate tot mai mare fiind îmbrăcat nu doar la sărbătorile naționale, ci și la nunți, botezuri, sărbători de importanță locală.

"În societatea contemporană există un interes sporit faţă de costumul autentic. Meşterii populari şi chiar cetăţenii confecţionează costume şi descoperă valorile acestuia. Portul popular este sursă de inspiraţie pentru artişti şi designeri vestimentari din întreaga lume, este colecţionat şi etalat în expoziţii, spectacole etc., este onorat de cetăţenii din ţară şi peste hotare", se spune într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Parlamentul va decide oficializarea proiectului de lege.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu