O NOUĂ ŞANSĂ LA VIAŢĂ. Patru operaţii de transplant, realizate cu succes de medicii de la Spitalul Republican

Embed:

Patru pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă, în doar două zile, în urma unor operaţii complicate de transplant. Intervenţiile au fost realizate cu succes de medicii de la Spitalul Republican. Un bolnav a primit ficat nou, iar altor trei li s-au transplantat rinichi. 

Inga Rusu a fost operată în această noapte. Ea s-a aflat trei ani în lista de aşteptare. Femeii i-a fost prelevat un rinichi de la un bărbat aflat în moarte cerebrală.

"Mă simt foarte bine, mai ales ţinând cont de faptul că am scăpat de o procedură care mă ţinea locului. dar sprijinul şi încurajarea medicilor m-au determinat să merg înainte", a spus Inga Rusu, beneficiară de transplant.

Medicii dau asigurări că totul a decurs fără complicaţii.

"Pacienţii operaţi sunt la terapie intensivă şi se simt bine. Rinichii şi-au reluat funcţia, urmează o recuperare de câteva zile, apoi vor fi transferaţi în secţie", a spus Adrian Tănase, şeful Secţiei Nefrologie Chirurgicală.

Chirurgi, urologi, hepatologi, anestezişti, asistenţi, dar şi specialişti ai laboratoarelor - au făcut parte din echipa care a efectuat intervenţiile.

"Actul de transplant este unul foarte costisitor şi necesită aparatură ultra performantă de pentru anestezie, pentru întreţinerea pacientului", a spus Victor Cojocaru, director Secţia anestezie şi terapie intensivă.

În perioada 2013-2017, 66 de vieți au fost salvate datorită transplanurilor renale făcute la noi. Altor 37 de bolnavi li s-au prelevat ficat nou. În prezent, pe lista de aşteptare mai sunt 38 de persoane care au nevoie de un rinichi nou, iar 60 - de ficat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu