O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 începe azi la Bratislava

Embed:
Negocierile în formatul 5+2, pentru rezolvarea conflictului transnistrean, sunt reluate astăzi după o pauză de aproape un an şi jumătate. Reuniunea va avea loc la Bratislava, capitala Slovaciei.   
 
Chișinăul va fi reprezentat la această întrunire de vicepremierul pe probleme de Reintegrare, Vasilii Șova. Recent, liderul PDM, Pavel Filip, a făcut o interpelare către premierul Maia Sandu în care i-a solicitat să spună care este poziția oficială a Guvernului privind subiectul reglementării transnistrene.
 
Potrivit opoziţiei democrate, documentele care urmează să fie semnate în cadrul negocierilor "5+2" prevăd, printre altele, "introducerea unui sistem de garanții prin care se încearcă crearea a două entități de drept distincte într-un stat reunificat".
 
Cu alte cuvinte, potrivit lui Filip, Republica Moldova ar putea să devină un stat federal, iar Tiraspolul ar putea să participe la luarea deciziilor la același nivel cu Chișinăul.
 
La rândul său, premierul Maia Sandu a declarat că nu va fi semnat niciun document care să contravină intereselor naționale ale Republicii Moldova. Rezultatele negocierilor vor fi prezentate joi, în cadrul unui briefing de presă. Cea mai recentă rundă de negocieri în formatul "5+2" a avut loc la sfârșitul lunii mai 2018, la Roma.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu