O nouă rundă de dezbateri privind sistemul mixt a avut loc la Parlament

Embed:

Proiectul privind introducerea votului mixt va fi supus votului mâine în Parlament. Documentul a fost publicat pe site-ul Parlamentului şi se referă, prin altele, la constituirea circumscripţiilor, candidaţi şi la pragul de accedere în Legislativ.

Tot astăzi a avut loc o nouă rundă de dezbateri pe tema votului mixt. Au participat deputaţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai comunităţilor etnice, dar şi membri ai partidelor extraparlamentare. 

Cel mai discutat articol este cel care se referă la constituirea circumscripţiilor uninominale. Acestea vor fi stabilite de o comisie specială, formată, printre altele, din membri ai autorităţilor publice locale, ai CEC şi ai Comisiei juridice din Parlament.

Circumscripțiile vor fi aprobate de Guvern până în data de 30 noiembrie. O subdiviziune electorală va avea cel mult 65 de mii de alegători. Peste hotare se va ține cont de informațiile oficiilor consulare și ale misiunilor diplomatice, numărul celor care au votat la scrutinul precedent, dar şi de înregistrarea prealabilă a cetățenilor aflați în străinătate. Documentul se referă şi la alegătorii din regiunea transnistreană.

"La constituirea circumscripțiilor în regiunea din stânga Nistrului se va ține cont de hotarele administrativ-teritoriale de pe malul drept și stâng al Nistrului, datele din registrul de stat al alegătorului, inclusiv în baza înregistrării prealabile conform procedurii stabilite de un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală", a declarat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu. 

Proiectul stabileşte că orice candidat va trebui să prezinte un certificat de integritate prin care îşi va declara averea şi veniturile din ultimii doi ani. Documentul va fi eliberat de Agenţia Naţională pentru Integritate.

"Iar la certificatul de integritate noi am propus să fie astfel de informaţii, existenţa restricţiilor legale judecătoreşti de a candida sau de a ocupa funcţii publice, informaţii cu privirea la existenţa inexistenţa actelor de constatare definitivă referitor la declarării averilor, stării de incompatibilitate intereselor personale, confiscării averi nejustificate", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu. 

"Pentru a evita pericolul acesta să nu existe folosirea lui în mod arbitrar este bine ca acest certificat de integritate să aibă o descriere exhaustivă şi foarte precisă", a declarat liderul Grupului Popular European, Valeriu Ghileţchi. 

Proiectul mai prevede reducerea pragului pentru blocurile electorale până la opt la sută. În prezent, acesta este de nouă procente pentru blocurile formate din două partide şi 11 la sută pentru cele din trei şi mai multe formaţiuni. Pragul pentru partide rămâne neschimbat - de şase procente.

De asemenea, va fi micşorat plafonul donațiilor pentru candidaţi. Persoanele fizice vor putea oferi 50 de salarii medii pe economie, de patru ori mai puţin decât în prezent. În condiţiile actuale, cifra ajunge până la 250 de mii de lei. Iar companiile vor putea dona până la 100 de salarii medii.

Partidele sunt încurajate şi să promoveze mai mult femeile.

"Partidele politice care vor respecta cota de cel puțin 40 la sută candidați femei înaintați în circumscripțiile uninominale vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin zece procente din suma alocată pentru anul bugetar respectiv partidului în cauză", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu. 

Mai mult, noile modificări prevăd că bărbaţii candidaţi care se vor înregistra în cursă vor trebui să colecteze 500 de semnături, iar femeile de două ori mai puţine. Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot, elaborat în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

"Suntem cei care am promovat sistemul mixt şi în 2013, deci chiar nu ne-am trădat promisiunile lansate şi promisiunile făcute faţă de cetăţeni, vom merge cu sistemul mixt, vom avea o clasă politică mai bună în calitate şi integritate", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

Schimbarea actualului sistem de vot este susţinută de aproximativ 60 la sută dintre moldoveni, arată datele recentelor sondaje.

De asemenea, peste 850 de mii de oameni au semnat pentru modificarea legii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu