O nouă moţiune simplă de cenzură în Parlament. Deputații ACUM au cerut demisia ministrului Justiţiei

Embed:

Deputaţii ACUM au cerut demisia ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi. În şedinţa de astăzi a Parlamentului, aceştia au înaintat o moţiune simplă, unde îl acuză pe ministrul Justiției de ingerință în activitatea sistemului judecătoresc.

Greceanîi a venit şi cu o replică către autorii moţiunii: "Ministrul nici nu a reușit încă să facă cunoștință cu tot Ministerul și dvs. veniți cu moțiunea simplă".

Ulterior, textul moțiunii a fost citit de şeful Legislativului, Zinaida Greceanîi.

"Pentru depăşirea vădită a atribuţiilor şi admiterea ingerinţelor în sistemul judecătoresc, profanarea ideii de reformă a sistemului judecătoresc prin aplicarea unor mecanisme ce încalcă normele legale ce ţin de transparenţa procesului decizional, precum şi privind elaborarea actelor normative solicităm iniţierea procedurii de revocare a domnului Fadei Nagacevschi din funcţia de ministru al Justiţiei", se menţionează în moţiunea simplă depusă de deputaţii ACUM.

Deputaţii blocului "ACUM" au mai solicitat şi reconfirmarea oficială din partea Guvernului precum că în Republica Moldova este respectat principiul puterilor în stat.

"La sigur că le respectă! Aşa cum dumneavoastră aţi dat apreciere aşa încerc şi eu să dau apreciere. Oi, mie mi se pare că noi călcăm pe aceași greblă. Din precedenta moţiune a trebuit puţin altfel să o formulați. Eu nu fac aprecieri", a subliniat preşedintele Parlamentului.

Ulterior, deputatul PPDA Dinu Plângău a ieşit în faţa presei şi a prezentat şi alte argumente care au stat la baza moţiunii simple.

"Conceptul de reformare a justiţiei prezentat de minister drept un process ce poate schimba spre bine lucrurile în sistemul judecătoresc, nu vine cu nicio soluţie a problemelor reale din sistem. Colaborat cu tentativele de a schimba şi prelua controlul asupra CSM, acest concept va fi un catalizator în procesul de instituire a unui control asupra proceselor interne ale sistemului judecătoresc din partea politicului", a declarat Dinu Plângău, deputat PPDA.

De cealaltă parte, Fadei Nagacevschi respinge acuzaţiile ACUM-iştilor şi spune că este gata să răspundă în faţa deputaţilor la toate întrebările cu privire la activitatea sa în Ministerul Justiţiei.

"Eu aştept ziua în care voi avea posibilitate să ies la tribuna Parlamentului pentru a-mi expune poziţia cu privire la respectiva moţiune simplă. Eu sper că criticile care au fost aduse nu sunt un simplu populism", a precizat Fadei Nagacevschi.

Citeşte şi: POZA ZILEI! Între ei e doar o MOŢIUNE

Potrivit regulamentului Parlamentului, data examinării moţiunii în plen urmează să fie decisă la Biroul Permanent în cel mult 14 zile. Moţiunile simple sunt adoptate cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi la şedinţă.

Amintim că moțiunea simplă împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, depusă de către deputaţii blocului "ACUM" săptămâna trecută nu a mai ajuns să fie dezbătută în Parlament, pentru că membrii Biroului Permanent au constatat că nu întruneşte condiţiile regulamentului. Mai exact, se referă la persoana lui Gaiciuc și nu spre politicile ministerului pe care îl conduce.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu